електронен портал за информация и консултация

100 милиона евро ще бъдат заделени през следващите две години за справяне с младежката безработица у нас. Това съобщи пред Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов.

Парите ще дойдат от Европейския съюз, уточни министърът и допълни, че у нас безработните до 24-годишна възраст са над 28%. “Всеки трети между 15 и 24-годишна възраст е безработен”, изчисли Хасан Адемов.

По думите му социалното министерство подготвя пет стратегически документа във връзка със сключване на споразумението с ЕС за следващия програмен период.

В документите е включен и пакет от мерки за стимулиране на работодателите, които наемат безработни младежи до 29 години. Предвижда се държавата да поема осигурителните вноски на лицата, които работят на непълен работен ден в рамките на една година.

„Трябваше да направим този спешен социален пакет с неотложни мерки, които вече са факт”, посочи Адемов.

Министърът изтъкна увеличената помощ на първокласниците от 150 на 250 лв., разширения кръг от лица, които могат да се възползват от енергийно подпомагане, както и увеличението на обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст

Публикува се по:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2104884