електронен портал за информация и консултация

Всеки трети лекар, който работи в болница, ще се наложи да избира дали да запази мястото си догодина.

Това ще стане, ако се приеме идеята доктор в клиника да има само един договор, по който получава пари от касата. Предложението е една от идеите на НЗОК за промени в работата на фонда през 2014 г.

 Общо 12 640 са лекарите, които работят в болниците с договор с НЗОК, сочат данните на фонда. От тях 3713 са с два договора, а още 99 медици са с три.

От Българския лекарски съюз ще вземат решение дали са съгласни с подобна мярка на събора си този месец.

С въвеждането на един договор за доктор в болница обаче ще се спре точенето на здравната каса и ще се ограничи броят на болниците, които имат договор с нея.

В момента много лекари приемат леките случаи в частните си кабинети, а пращат тежките в държавните болници. Така те печелят, а държавните болници губят. Идеята е с промяната медиците да могат да работят по каса само в ДКЦ-то на болницата, където имат договор.
 

С въвеждането на това правило ще се ограничи и броят на болниците, които ще работят с касата, защото няма да има лекари за всички. Според повечето експерти пък големият им брой е основната пречка за подобряване на състоянието на клиниките. Само за тази година 43 са новите клиники с договор с касата. От тях многопрофилни болници са 8, специализирани – 6, медицинските центрове са 12, диализните – 2, психиатричните 15.

Сред другите идеи на касата е и преостойностяване на клиничните пътеки. Целта е да се вземе базова стойност, която да се индексира с различен коефициент според тежестта на различните диагнози.

Мартина Павлова, БАЗП  Източник: www.standartnews.com

Публикува се по:

http://www.patient.bg/view_news_bg.php?news_id=3933