електронен портал за информация и консултация

 

Бонус ще получат хората със суми до 321 лв.

 

По 40 лв. допълнително ще получат над 1,2 млн. пенсионери за Великден, реши правителството.

Добавка към пенсията ще бъде отпусната на възрастните с доход до линията на бедност – 321 лв. Бонусите ще струват на държавата 49,1 млн. лв.

Изплащането на пенсиите ще започне на 4 април, но не всички ще получат добавките си преди великденските празници, защото някои се превеждат по банков път, а други чрез пощите.0

“Така стана, че като дойдат Коледа и Великден, над 1,2 млн пенсионери очакват по 40 лв. допълнителни бонуси към пенсиите. Затова и сега отпускаме около 50 млн. Коледа и Великден са в рамките на няколко месеца, на практика това са около 100 млн. лв., не малко пари“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той заръча на социалния министър Бисер Петков по най-бързия начин да се задейства процедурата по получаване на бонусите към великденските пенсии. От своя страна Петков уточни, че допълнителни средства ще получат 56% от пенсионерите. Социалният министър увери, че НОИ има готовност своевременно да изпълни решението на МС.

Относно искането на „Обединени патриоти“ за ревизия на инвалидните пенсии и отнемането на фалшивите, министърът заяви, че не се предвижда подобна мярка. Социалното министерство е готово и с концепция за определяне на работоспособността на база, на която ще се отпускат пенсиите по болест.

Както е известно от 1 юли сумите ще се увеличат с 3,8%. Така най-ниската пенсия ще стане 207,60 лв., което е ръст със 7,60 лв. Средната пенсия пък ще достигне 362,97 лв., което е с близо 20 лв. повече, а максималната сума за старини ще остане без промяна – 910 лв.

Причината е, че най-високата сума за старини представлява 35% от максималния осигурителен праг. От догодина таванът на пенсиите пък ще бъде 40 на сто от най-високия осигурителен доход, поради което максималната ще набъбне до 1040 лв. за всички вече отпуснати суми за старини. За всички пенсиониращи се след 1 януари 2019 година таван на сумите няма да има.

В началото на правителството заседание Борисов бе награден с приза „Ангел на благодарността“ от фондация “Искам бебе”, за това, че е изпълнил обещанието държавният фонд да финансира повече двойки с репродуктивни проблеми.

От МС уточниха, че през изминалата година са изплатени близо 14 млн. лв. за дейности по асистирана репродукция, а премиерът отчете, че 906 бебета са родени през 2017 година след ин витро процедури.

 

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=215113