електронен портал за информация и консултация

 

67 дни преди изборите, 5 партии са сигурни за следващия парламент. Това сочат данните от националното представително проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Сигурните формации в следващото Народно събрание са ГЕРБ (27,6%), БСП (24,9%), “Има такъв народ” (11,8%), ДПС (10,3%) и “Демократична България” (6%).

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е спряла ръста на подкрепа, който беше регистриран миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Две формации имат реални шансове за представителство – “Изправи се, БГ” с 4,1% и “Обединени патриоти” (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, сочат още данните в проучването.

С повече подробности от изследването може да се запознаете ТУК

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Втората вълна на COVID-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.

Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” сред 1008 души на възраст 18+.

https://bntnews.bg/news/trend-5-partii-vlizat-sas-sigurnost-v-sledvashtiya-parlament-1093121news.html