електронен портал за информация и консултация

7 здравословни навика, които ни пестят пари

Много често хората си мислят, че за да живеят здравословно трябва да разполагат с повече средства и не е възможно да спестяват, да се забавляват и да се чувстват добре. Точно затова реших да напиша тази статия – искам да опровергая широко разпространеното мнение, че природосъобразния живот е само за богатите. 

Нека видим в кои случаи човек може да спести, като си създаде здравословни навици:

1) Със сигурност изключително полезно за здравето и дълголетието ни е да се храним по-скромно. Малките порции не затормозяват толкова организма ни. Обилното хранене напротив – натоварва повече всяка една наша система. Не само храносмилателния тракт и стомаха, но и работата на сърцето, на белия дроб и бъбреците се затруднява от приемането на големи ежедневни порции.

Доказана е връзката между дълголетието и намаляването на храната.Това е логично – автомобилът ви се разваля по-бързо, като е изминал повече километри, нали? По същия начин и органите ни се натоварват допълнително от обработването и усвояването на големи количества храна. Така че скромното ежедневно меню ни прави по-здрави и ни пести пари!

2) Газираните и подсладени сокове са по-скъпи от минералната или чешмяната вода. За сметка на това те са по-вредни. Пиенето на вода вместо напитките, пълни със захар и консерванти, е полезен навик, който е здравословен и едновременно с това ни пести пари

3) Хапването на нискокалорични храни също е полезно за здравето и стройната фигура. Например пилешкото и заешкото месо са по-евтини от свинското освен това са по-леки за храносмилането и от тях не качваме килограми. Сладките храни също не са особено полезни, а освен това обикновено не са и евтини. Така че ограничаването на високо-калоричните порции е здравословен навик, който ни пести пари.

4) Ходенето пеша е приятно и разтоварващо. Добро е за кръвообръщението, за тонуса, за отпускане на нервната система, едновременно с това може да ни спести пари за транспорт или от други платени удоволствия, с които бихме го заменили. Така че този полезен навик не е за пренебрегване – помага ни и за поддържане на здравословно тегло. 

5) Чистенето и прането с химически препарати може сериозно да навреди на здравето на по-чувствителните от нас и на най-малките. Ако си създадем навика да заместим тези вредни субстанции с природни почистващи средства, ще си спестим пари и ще сме по-здрави. В домашни условия например може да използваме оцет за миене на прозорците и фугите в банята, някои петна изчезват като ги намажем с паста за зъби, йонизиращите топки за прани са идеални за изпиране на не много замърсени дрехи, уредите с пара пък премахват мръсотията без химикали. 

6) Приготвянето на домашна храна е полезен навик, който освен това ни пести пари от ядене по заведения. Готвенето също така може да се превърне в любимо хоби, да радва близките  ви и да ви забавлява.

7) Добрият сън е ценен навик. Вярно е, че не винаги зависи от нас, но все пак можем да направим много, за да подобрим качеството на нощната почивка. Може би се чудите каква е връзката между хубавия сън и парите. Тя е индиректна, но определено е неоспорим факт. Когато спим добре сме по-продуктивни, с повече идеи и повече енергия за всяко едно начинание. Най-важното е, че сме и по-здрави и дори по-слаби.Вижте оригинала на тази статия – http://www.zdravduh.com/

Източник:Teoдора-Дончева-Влаховска, zdravduh.com

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=96031