електронен портал за информация и консултация

 

Ако данъчните оценки не бъдат размразени, общините се опасяват от срив в приходите

 

 

 

От организацията на общините казват, че по предварителни разчети след новото категоризиране през 2024 г. много населени места ще преминат в по-ниски категории, т.е. техният коефициент за местоположение ще стане по-нисък, оттам – и данъчните оценки на имотите ще станат още по-ниски. Тази промяна ще обхване около 170 населени места, които са общински центрове (64% от 265-те общини).

 

Ако коефициентите за местоположение не бъдат коригирани, собствените приходи на общините само от тази промяна ще спаднат с над 41 млн. лв.


 

Възможността през 2024 г. да се работи за актуализация на двата компонента едновременно ще позволи намирането на балансирано решение за основата, върху която се определят местните данъци, така че да не се стига до намаление на приходите на общините, допълват от организацията.

 

Общините решават

 

Каквото и изменение да се направи в размера на двата компонента, общинските съвети са органите, които по места правят преценката за това какъв да бъде размерът на данъчната ставка в законово установените диапазони (от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот), напомнят от организацията.

Т.е. предложените промени дават на общинските съвети инструмент, с който могат да балансират размера на местните данъци спрямо социално-икономическите условия във всяка община. Всеки орган, който има правомощия да налага данъци или такси, прави съответната преценка за социалната поносимост. Това ще бъде направено и от общините, след като стане факт законовата промяна и би влязло в сила от 2025 година, допълват оттам в отговор на появилите се вече опасения, че поголовно ще поскъпнат данъците на сградите.

 

Организацията допълва, че подобна актуализация изисква време и официални данни от НСИ. “Със сигурност през следващата година ще имаме много работа по това да се определи коя отчетна година ще се ползва като база и по какъв начин ще се актуализират коефициентите за местоположение.”

 

Напомнят, че тестове от Закона за местните данъци дават и значителни възможности за плащане на данъка в намален размер и гражданите активно се възползват от това. Дават пример с това, че за основно жилище се плаща данък с 50% намаление.

Калкулациите показват, че това облекчение струва на всички данъкоплатци близо 37 млн. лв. и се предоставя за над 1.3 млн. данъкоплатци. Предплатилите целия данък ползват допълнителна отстъпка от 5% и т.н., допълват още от сдружението.

 

Какво ще се случи с таксата за смет

 

Опасенията, че заради очакваното повишение на данъчната оценка на сградите ще се повиши и такса “Смет”, са неоснователни, се разбира от отговорите на сдружението. Причината е, че от 2025 г. се преминава към новия начин на определяне на таксата за битови отпадъци на количество. Оттогава влиза в сила забраната за ползване на данъчната оценка като основа за определяне на дължимата такса. Общините работят и се готвят много интензивно за тази промяна, така че от 1 януари 2025 година таксата да не бъде обвързана с данъчните оценки, се допълва в отговорите до “Дневник”.

Ако този път промяната наистина стане факт, таксата ще зависи най-вече от това какво количество от отпадъците си гражданите събират и изхвърлят разделно, в цветните контейнери. Таксата ще се плаща само за изхвърленото в съдовете за общия битов отпадък. “В този смисъл, колкото повече събирате и изхвърляте разделно, толкова по-ниска ще бъде вашата такса. Няма да зависи от данъчната оценка”, посочват от сдружението.

 

По негови данни събираемостта на таксата средно в страната е около 71.1% за 2022 г. (при 71% за 2021 г.) за жилищните имоти и 51.6 % за нежилищните имоти.

 

При данъка върху сградите за изтеклата година събираемостта средно за страната е 77.6%.

На въпрос какво е решението на това да се събират напълно данъците от сдружението посочват, че всяка община има своя приходна администрация, която може да прилага широк набор от законово определени правомощия при събирането на съответните собствени приходи. “Най-важният момент за убеждаване на данъкоплатците е, че с тези постъпления се финансират публични услуги. В общините хората виждат какво реално се случва с приходите от техните данъци и могат да участват в процеса на вземане на решения за разходите по общинския бюджет”, допълват оттам.

Татяна Димитрова

 

https://www.dnevnik.bg/biznes/2023/11/08/4550202_ako_danuchnite_ocenki_ne_budat_razmrazeni_obshtinite/?ref=most-read-dnevnik

DNEVNIK.DNEVNIK_2023-DANUTZI-

 

 

Потреблението на храни

 

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на човек от домакинство намалява през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 година, обявиха от Националния статистически институт. Причината за това е повишаването на цените на храните.

Най-голямо е намалението в потреблението на зеленчуците – от 26,1 кг на 24,9 кг на човек за тримесечието, на хляб и тестени изделия – от 18,6 кг на 18 кг, и на плодове – от 19,1 кг на 18,7 килограма.

Увеличава се потреблението на месни произведения – от 3,9 кг на 4,1 кг, и на прясно мляко – от 4,5 литра на 4,6 литра на човек за тримесечието. Без промяна остава потреблението на месо, яйца и зрял фасул.

Доходите на хората са нараснали с 22,5% за година, средно по 958 лв. средно на човек на месец, показват данните на НСИ. Но успоредно с това нарастват и разходите, заради повишението на цените.

Доходите на домакинствата от заплати са нараснали с над 25 на сто, а от пенсии с 10,7%. Домакинствата взимат и доста повече кредити, като същевременно намаляват сумите, които внасят по депозити в банките.

https://trud.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/