електронен портал за информация и консултация

 

Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза по БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе категоричен, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити права.

Петков отбеляза, че са предвидени и 80 млн. лева повече за хората с увреждания в частта личен асистент за тази година. 

 

Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме изменения в действащата система и да се оптимизират получаването на тези помощни средства за хората с увреждания, каза Петков.

Той обясни, че трябва да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, засега е посочен НОИ, но разговорът е отворен.

“Дискусията продължава…тези обсъждания трябва да продължат, а не да се протестира… Заради съмнение, че с тази концепция ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да отнема придобити права”, каза Петков.

Следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите, добави министърът на труда и социалната политика.

По думите на Бисер Петков решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Позицията на социалното министерство е да се запази досегашният размер на великденските добавки – 40 лева. Подходът досега беше да се раздават на хората с пенсии до линията на бедността. Тази година линията на бедността е 321 лева.

 

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/b-petkov-novata-koncepciia-za-horata-s-uvrejdaniia-niama-za-cel-da-otnema-prava-258060/