електронен портал за информация и консултация

 

В ход е изграждането на българската екосистема за киберсигурност в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност, способна да отговори на киберинцидентите със значително въздействие”, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на международния форум “Кибертехнологии” в Тел Авив, Израел, предаде правителствената информационна служба.

 

Акцент в изказването на вицепремиера, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет, бяха политиките за превенция срещу киберпрестъпленията и приетите нормативни промени, произтичащи от българския Закон за киберсигурност. Тя подчерта, че приоритет за България е постигане на високо ниво на киберхигиена в институциите.

 

“Съсредоточени сме върху програмите за обучение и образование в областта на киберсигурността, за да се изгради национален пул от киберексперти, които да отговорят на търсенето на бизнеса и правителствените организации”, посочи вицепремиерът Николова.

 

В рамките на участието си във форума вицепремиерът припомни мотото на българското председателство на Съвета на ЕС – “Съединението прави силата”, което би подхождало и на общите усилия в сферата на киберсигурността.

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2020/01/30/4023140_bulgariia_izgrajda_nacionalen_pul_ot_kibereksperti/?ref=home_more_from_Dnevnik