електронен портал за информация и консултация

Люксембург и Русия с най-много вложения у нас

 

Монитор

Инвестициите у нас се насочват към производство на аксесоари за автомобилната индустрия.

На България се падат 0,73 на сто от всички инвестиции, направени през миналата година в Европа. Вложените у нас 1,478 млрд. евро са едва 0,14 на сто от инвестициите в световен мащаб, но въпреки това страната ни е една от малкото, където има ръст, макар и минимален с 13 на сто, съобщиха вчера при представянето на Световния доклад за инвестициите през миналата година.

Той се изготвя всяка година от Конференцията на ООН за търговия и развитие – UNCTAD. Това е най-известната организация, която отчита размера на чуждите инвестиции в световен мащаб. Докладът показва какви са външните вложения през миналата година и по региони, и по сектори, като

ДАВА НАСОКИ КОИ ОТРАСЛИ СА ПО-ПЕРСПЕКТИВНИ

за привличане на чужди инвестиции и къде интересът е по-слаб. През 2012 г. инвестициите в световен мащаб са отбелязали спад с 20 на сто до ниво около 1,3 трлн. долара. В това отношение нашата страна прави изключение, защото имаме слаб ръст на инвестициите у нас, каза за „Монитор” Борислав Стефанов, изпълнителен директор на агенцията за инвестиции. Ситуацията у нас още по-сериозно се отклонява от европейската картина, където спадът е около 40 на сто. През миналата година само в Африка има ръст на преките чуждестранни инвестиции. Държавите от Европейския съюз, дори Китай и Бразилия, които по принцип са атрактивни за чужди вложения, също не могат да се похвалят с по-високи обеми.

У нас профилът на инвестициите се промени значително през последните години, каза Стефанов. „Между 2005 и 2009 г. основната част от инвестициите бяха насочени към финансите, търговията и недвижимост. Докато през изминалите 3 години вложения се правеха в сектори, свързани с промишлеността”, каза той. Профилът на инвеститорите у нас не се е променил прекалено много, все още

ОСНОВНИ ИНВЕСТИТОРИ СА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

като през миналата година големите инвеститори извън общността бяха Люксембург и Русия, уточни Стефанов.

Ръстът на инвестициите е белег за стабилност на фона на политическата ситуация у нас в момента. Дори при идеални условия инвеститори може да променят вземането на инвестиционно решение, уточни шефът на БАИ. В момента агенцията работи с много чужди инвеститори, съвсем скоро в страната е имало визита на известна японска фирма, която произвежда части за купета на автомобили, кореспондира се доста активно и с американска фирма, която има намерение да изгради голям център за споделени услуги.

.

Паулина Йоргова

Публикува се по:

http://www.monitor.bg/article?id=393698