електронен портал за информация и консултация

 

Заведенията с открити площи, театрите, кината и фитнесите могат да посрещат клиенти

От днес влиза в сила частичното разхлабване на противоепидемичните мерки, въведени на 18 март. Заведенията за хранене и развлечение, които разполагат с външни площи отварят за клиенти с ограничено работно време – от 6:00 ч. до 23:00 ч. Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също могат да работят с клиенти, но само на откритите площи към търговския обект. 

От 1 април театрите и кината също ще работят, но при запълнен 30% капацитет. Същото важи и за музеи, библиотеки, галерии и циркови представления, както и занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

За клиенти отварят и фитнесите, спортните зали и плувните комплекси, но при ограничен брой хора – до 30% от капацитета на обекта.

 

От началото на следващата седмица пък децата ще могат да се върнат в яслите и детските градини. След края на пролетната ваканция в клас се връщат и учениците, но по график.

Облекчаването на мерките обаче няма да важи за моловете, които остават затворени, както и за нощните заведения.

Разхлабването на мерките идва в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 4 април и ежедневен голям брой новозаразени с коронавирус. Припомняме, че вчера бе отчетен рекорден брой на положителните проби за денонощие – 5176. Натискът над болниците остава сериозен – в някои от тях вече няма места, но според управляващите системата се справя.

За 1 април, според Единния портал, има 4207 нови случая на коронавирус при направени 17947 теста през изминалото денонощие. Положителните проби са 23% от изследваните. В болница са 10093 души, 772 са в интензивни отделения. Починали за денонощието са 129, излекувани са 3869 души.

По статията работи: Ралица Пейчева

 

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-zapochva-chastichnoto-razhlabvane-na-protivoepidemichnite-merki-325081/