електронен портал за информация и консултация

 

Почти две трети от белгийските евродепутати са декларирали приходи от външна дейност в сегашния си мандат, докато едва 6% от българските представители в институцията казват, че печелят пари извън дейността си в Европарламента, с което се нареждат на последно място по този показател. Преди българските представители са колегите им от Словакия (8%) и Ирландия (9%). Това се казва с доклад на “Трансперънси интернешънъл” за приходите от частна дейност на евродепутатите.

 

Според него евроскептичните членове на институцията печелят най-много от частни дейности и от втора работа, с което се превръщат в най-високоплатените служители там, посочва “Ройтерс”. Един от тях (на шесто място) е Найджъл Фараж от Партията за независимостта на Обединеното кралство, който бе сред водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Миналата година той е печелил 30 хил. евро на месец от радио и телевизионна дейност. ..

 

Почти една трета от всички 751 членове на Европарламента декларират приходи от частни дейности извън месечната си заплата от 8400 евро и надбавките от 4 хил. евро, се казва в доклада. Делът на евродепутати с втора работа обаче е най-висок сред евроскептиците, като повече от половината от всички 35 члена на групата Европа на нациите и свободата декларират доходи от извънпарламентарни дейности. Депутатите от тази група, която е доминирана от партията на Марин льо Пен, са освен това средно най-добре платените по отношение на втората си работа, с над 100 хил. евро минимални допълнителни приходи всеки.

Депутатите от Европа на свободата и пряката демокрация, на която е член и Партията за независимостта на Обединеното кралство, са трети по печалби от втора работа в класацията, направена от “Трансперънси интернешънъл”, след колегите им от Европейската народна партия, която е най-голямата в Европарламента.

 

Депутатът, който печели най-много от извънпарламентарни дейности, е италианецът Ренато Сору от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той е основател на компанията за интернет услуги “Тискали”, една от най-големите в Италия.

Докато някои евродепутати бяха богати преди избирането им, други са забогатели по време на мандата си.

 

Начело на списъка на тези, които са увеличили най-много частните си печалби, е депутатът от Европейската народна партия Антанас Гуога (литовски бизнесмен и играч на покер), който е увеличил страничните си приходи от нула през 2014 г. до почти 250 хил. евро месечно тази година. Той коментира пред “Ройтерс”, че е възможно по грешка да е декларирал едни и същи печалби два пъти и че частните му доходи може да са по-ниски. По думите му, откакто е бил избран, те са намалели.

 

След съставянето на Европейския парламент в сегашния му състав през 2014 г., депутатите трябваше да представят декларация с всичките си доходи от последните три години. Според “Трансперънси” Гуога не е декларирал никакви приходи тогава. Частните печалби на Фараж (30 хил. месечно миналата година) контрастират с много по-скромните 1000 евро на месец в началото на мандата му.

 

Конфликт на интереси

 

Декларирани са общо 1366 странични дейности. В доклада се посочва, че общото основание за второ работно място е, че то позволява на депутатите да не се откъсват от професията си и да се върнат на предишната си работа, след като мандатът им приключи. Тази практика обаче може да създаде конфликти на интереси или да не позволява на членовете на институцията да посветят достатъчно време или внимание в ролята си на избрани представители, коментира “Трансперънси”.

 

Според организацията това не е автоматична последица и не всички платени външни дейности водят до конфликт на интереси, но тези, които генерират големи суми, провеждат се с лобисти организации или са започнали по време на мандата, представляват по-голям риск от конфликт на интереси, защото потенциално са директно свързани с дейността на депутатите в Парламента.

 

Общо 49 евродепутати са започнали нови дейности от началото на мандата си, като четирима от тях печелят повече от 100 хил. евро допълнително на година. Високите приходи са особено притеснителни, когато в декларациите като дейност се посочва само “адвокат”, “консултант” или “на свободна практика”.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/10/3279714_bulgarskite_evrodeputati_sa_posledni_po_deklarirani/