електронен портал за информация и консултация

Изплащането на средствата от държавна финансова институция ще улесни фирмите

Българската банка за развитие (ББР) вероятно ще управлява парите от ЕС за бизнеса по новата ОП “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) за следващия програмен период 2014-2020 г.

Това е един от основните варианти, над които работи Министерството на икономиката и енергетиката.

Ако ББР поеме средствата по европрограмата, това ще улесни отпускането на заеми за одобрени проекти, смятат експерти.

“В момента се извършва анализ и оценка на управлението на финансовия инженеринг от настоящия програмен период и се разглеждат варианти за възлагане на управлението на средствата, предвидени за финансови инструменти по ОП “Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020) на национална финансова институция, каквато е и ББР”, съобщиха от ведомството на Драгомир Стойнев.

Обсъждането на този вариант засега е в начална фаза, тъй като към момента усилията на Управляващия орган са насочени към изготвяне на новата програма ОПИК.

“Проектът на правила за управление на финансовите инструменти за програмен период 2014-2020 г. допуска възлагане на управлението на средствата на национална финансова институция, като целта е така да се постигане по-голям публичен интерес под контрола на публичен орган”, коментират от МИЕ.

Обсъждат се обаче и други варианти, като всички ще бъдат анализирани преди да бъде взето окончателното решение кой ще управлява средствата по ОПИК.

Публикува се по:

Източник:в. “Стандарт”

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=100111