електронен портал за информация и консултация


Страната вече подкрепи текстовете на Общото събрание

Белгия може да се изправи пред правителствена криза заради споразумението на ООН за миграцията. Това може да се случи заради съпротивата на сегашните управляващи да се приеме споразумението, пишат от БТА.

Новият фламандски алианс (НФА), който е носител на мандата в момента, заяви, че е против споразумението за миграцията, но междувременно през септември Белгия подкрепи текста от трибуната на Общото събрание на ООН.

Това изправя страната пред две възможности. Неназовани правителствени източници смятат, че страната трябва да изпълни обещанието си и да подкрепи споразумението на срещата в Маракеш през декември, или НФА трябва да напусне правителството.

От своя страна от партията изразяват опасения, че текстовете в споразумението на ООН съдържат недостатъчно ясни определения за “незаконна миграция”, “семейно събиране” и “преселници, прокудени от промените в околната среда”.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА) уточнява, че още в началото на годината на среща в София в хода на българското председателство на Съвета на ЕС е изразил тревогите от текста на подготвеното споразумение.

Според източниците в правителството Белгия все пак ще подпише документа, за да не бъде възприемана като страна под влиянието на крайната десница и изменя поведението си с предизборни цели.

До днес е известно, че няколко държави отказват да подкрепят споразумението на ООН. Сред тях са Австралия, Полша, Израел, Унгария, Естония. Възможно е подкрепа да не бъде получена и от Германия. Европейската комисия вчера отбеляза, че споразумението е съставено с участието на всички държави, от които се очаква да бъде подписано.

По публикацията работи: Джесика Вълчева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2018/11/21/belgiia-pred-kriza-ako-ne-prieme-sporazumenieto-za-migraciiata.394239