електронен портал за информация и консултация

 

Компаниите във Великобритания и в Европейския съюз ще бъдат изправени пред допълнителни годишни разходи от 58 милиарда паунда, ако не бъде постигната сделка за Брекзит, като най-засегнат ще е британският финансов сектор, предаде “Ройтерс”.

 

Фирмите в 27-те държави – членки на ЕС, ще трябва да плащат 31 милиарда паунда на година под формата на тарифни и нетарифни бариери, ако Великобритания напусне блока без сделка, показва доклад на компаниите “Оливър Ваймън” (Oliver Wyman) и “Клифърт Ченс” (Clifford Chance). Британските износители за ЕС ще трябва да плащат 27 милиарда паунда на година.

 

“Тези повишени разходи и несигурност застрашават да намалят печалбите и представляват екзистенциална заплаха за някои фирми”, се посочва в доклада.

Великобритания ще напусне ЕС през март следващата година. При липса на споразумение с ЕС търговията между Великобритания и държавите членки ще се осъществява по правилата и тарифите на Световната търговска организация (СТО). Въпреки че Лондон иска сделка, правителството заявява, че се подготвя за всеки възможен изход, включително и за възможността да излезе от блока без споразумение, и е заделило 3 милиарда паунда за подготовка за всички варианти.

 

Ако Великобритания остане в митническия съюз, ще намали разходите и за двете страни на около половина, се посочва в доклада. Премиерът Тереза Мей обаче отхвърли този вариант, защото той би попречил на Великобритания да сключва свои собствени търговски сделки с бързо растящи икономики като Китай и Индия.

 

Според днешния доклад 70% от допълнителните разходи във Великобритания при липсата на сделка за Брекзит ще се поделят между пет индустрии: финансови услуги, автомобилно производство, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, потребителски стоки и бизнес с химикали и пластмаси. В ЕС най-засегнатият сектор ще бъде автомобилният, следван от селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, производство на химикали и пластмаси, потребителски стоки.

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/12/3145209_brekzit_bez_sdelka_shte_struva_na_es_i_na/