електронен портал за информация и консултация

 

Броят на имигрантите от Европейския съюз във Великобритания през 2017 г. е паднал до най-ниското си равнище за последните пет години, показват официални данни, цитирани от “Ройтерс”. По-малко хора са дошли във Великобритания без предложение за постоянна работа през първата пълна календарна година от гласуването за Брекзит през юни 2016 г.

 

Цялостната нетна имиграция на хора от всички националности във Великобритания се е увеличила до 282 хил. през 2017 г. от 249 хил. през 2016 г., което обаче е доста под рекордния брой от 332 хил. през 2015 г.

 

Нетната имиграция на граждани от ЕС е намаляла до 101 хил. миналата година от 133 хил. през 2016 г.

“Броят на гражданите на ЕС, идващи във Великобритания “в търсене на работа”, е продължил да намалява през изминалата година, а броят на тези, които идват във Великобритания за сигурна работа, е останал стабилен”, заяви Националният статистически офис на Обединеното кралство.

 

Нетната миграция от страни извън ЕС (разликата между броя на пристигащите да живеят във Великобритания и тези, които емигрират) се е увеличила до 227 хил. – най-високото равнище от септември 2010 г.

 

В отговор на въпрос говорителят отбеляза, че нито един европейски кораб, открил мигранти в Средиземно море, не връща хората в Либия, защото за ЕС това не е сигурна страна. Всички в ЕС имат воля да напреднат възможно най-бързо в очертаването на общоевропейски решения, защото решенията “в крачка” не са устойчиви в дългосрочен план, поясни говорителят. Той добави, че преговорите с държави извън ЕС за разкриването на центрове за мигранти продължават и вероятно ще отнемат повече време.

 

В края на юни лидерите на ЕС се споразумяха за създаването на доброволна основа на контролирани центрове в държавите членки. Там бързото и сигурно обработване на случаите на мигрантите трябва да позволи да бъдат разграничени нелегалните мигранти, които ще бъдат връщани, от тези, които имат нужда от международна закрила.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/16/3282788_es_shte_izgotvi_v_sledvashtite_sedmici_pravila_za/