електронен портал за информация и консултация

Парите ще стигнат за 2 500 имигранти

6 910 000 евро е точната сума, която ще получи агенцията за бежанците от Европейската комисия за справяне с имигрантската криза у нас. Това обяви директорът на ведомството Николай Чирпанлиев. Очаква се средствата да бъдат предоставени до края на тази седмица.

 

“България ще трябва да осигури останалите 20 на сто от необходимото финансиране, защото такива са европейските законодателни процедури”, обясни той пред Нова телевизия.

 

Междувременно е в ход и финансирането от страна на Чешката република, която заяви, че ще отдели 1 млн. евро за бежанците. Николай Чирпанлиев предупреди, че парите от Брюксел ще стигнат за едва 2 500 души.

 

„В нашите центрове има над 4 хиляди души, а отделно в процедура за получаване на статут на външни адреси имаме над 4500 души, тоест 8500 човека”, уточни Чирпанлиев.

 

От Агенцията за бежанците са изработили и експресна програма с предложения до правителството за начина, по който да бъдат изразходвани европейските пари, които са предвидени за срок от 6 месеца.

 

„Но европейските програми са такива, че всъщност този период започна да тече от 1 ноември и ще продължи до 30 април”, каза още Чирпанлиев.

 

Той коментира, че част от парите ще отидат за бедстващите в Харманли бежанци. Ще бъдат премахнати палатките, а чужденците ще бъдат преместени в ремонтираните сгради в бившето военно поделение. Освен финансовата помощ от Европа, България ще получи и техническа.

 

Миналата седмица върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш бе на посещение в България, за да се запознае с обстановката в бежанските центрове. Той увери, че в страната ни ще бъдат изпратени технически екипи още тази седмица.

 

Предвижда се експертите да окажат помощ в ускоряването на процедурата за получаване на статут на бежанец и. Те ще нищят и проблема с недостатъчния капацитет от места в центровете за бежанци у нас.

 

Публикува се по:

http://novinar.bg/news/briuksel-inzhektira-7-miliona-evro-za-bezhantcite_NDQ3NTszMw==.html