електронен портал за информация и консултация

 

Какви решения, взети на ниво Европейски съюз, биха ви накарали да се гордеете, че принадлежите към съюза? Като си мислите за имиграцията в Европа, какво трябва да се приоритизира сега, за да бъде в полза на европейците през следващите 20 години? Как могат да се подобрят образованието и обучението в Европа? Какво смятате, че трябва да се направи, за да се подобри достъпът до здравеопазване за всички европейци?

 

Това са част от 12-те въпроса от обществена онлайн консултация, организирана от Европейската комисия, която започва днес. Консултацията е насочена към всички европейски граждани, като ги приканва да споделят вижданията си за посоката, в която ЕС трябва да поеме в бъдеще, предаде пресслужбата на Еврокомисията.

 

Инициативата е била подготвена от форум от 96 граждани от 27-те държави членки, които са се събрали, за да решат какви въпроси да поставят пред своите съграждани.

На 5 и 6 май еврокомисията свика за първи път граждански форум, който да изготви проект за обществената консултация. По покана на Европейския икономически и социален комитет група от 96 европейски граждани се събраха в Брюксел и изготвиха съвместно онлайн проучване от 12 въпроса.

 

Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с диалозите и консултациите с граждани, организирани от Европейската комисия и от държавите членки. От 2012 г. насам са проведени почти 700 интерактивни обществени дискусии в 160 града. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

 

В допълнение към работата на еврокомисията диалози с гражданите вече се организират от националните правителства във всички държави членки по инициатива на Франция. Консултацията ще продължи до срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/09/3176072_brjuksel_zadava_na_evropeicite_12_vuprosa_za/?ref=home_layer2