електронен портал за информация и консултация

 

От НАП предупреждават, че ще затварят търговски обекти, които не издават касови бележки на клиентите си

 

 

Повече от 25 хил. проверки са планирали от Националната агенция за приходите (НАП) по морските курорти през летния сезон. Основният акцент е отчитането на оборота и издаване на касови бележки, съобщават от приходната агенция.

На мониторинг ще бъдат подложени хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, както и борсите и тържищата, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Проверките ще обхванат цялото черноморско крайбрежие, а не само големите курорти.

От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

При инспекциите данъчните ще използват дистанционната  връзка на всеки касов апарат  със сървърите си, за да откриват  рискови търговци, чиито продажби  значително се различават от  обичайните.

В проверките  ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол”, като част от тях ще са на принципа „таен клиент“. Едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци.

„Главната ни задача е да подобрим данъчното поведение на търговците по Черноморието. Това, че ще изпратим екипи там, обаче не значи, че ще нарушим качеството на контролната дейност във вътрешността на страната. Разполагаме с близо 800 души и добри софтуерни инструменти за целта“, каза по повод на започващата контролна кампания на НАП директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.  

По статията работи: Деляна Петкова

https://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/danychnite-zapochvat-masovi-proverki-po-morskite-kurorti-263929/