електронен портал за информация и консултация

 

Държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да се имунизират с тях, за да се намали броят на починалите от усложнения. Тази идея ще бъде представена на отговорните институции от държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, стана ясно по време по време на конференция на Федерация “Български пациентски форум”.

 

Първият етап е мярката да обхване хора над 65 години. Д-р Кунчев информира, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си плащат ваксината срещу грип. “По последни данни ще се окаже, че всеки зимен сезон около 5000 души у нас умират заради грип”, съобщи главният здравен инспектор.

 

“Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от населението да бъде не задължителна, но за този, който желае, държавата да покрива стойността на ваксината, каза Кунчев. Според него страната ни не може да се позволи повече да не дава пари на желаещите тази ваксина.

Друга промяна, която предстои до края на годината, е промяна на имунизационния календар. От него ще бъде премахната реимунизацията срещу туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст. Доскоро страната ни е била единствена в Европа, в която се правят пет имунизации срещу туберкулоза, допълни д-р Кунчев, като уточни, че има държави, в които изобщо няма задължителни ваксини срещу това заболяване.

 

“Повечето западни страни изобщо не имунизират срещу туберкулоза. Ясно е защо, нямат го проблема, не ги е страх от туберкулозата. Ние, все още макар че е спаднал за последните години двойно, все още ни е проблем. Премахнахме преди две години единия прием – на 17 години, а сега ще премахнем и този на 11 години”, каза Кунчев.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/12/3198758_durjavata_da_plashta_vaksinite_sreshtu_grip_predlaga/?ref=rss&utm_source=newspaper.bg&utm_medium=freetraffic&utm_campaign=nopriority