електронен портал за информация и консултация

 

Срокът за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси на заемащите публични длъжности за 2017 г. беше удължен до 8 юни. Това решиха депутатите със скоростни промени в Антикорупционния закон. Предложението беше обсъдено вчера на извънредно заседание на правна комисия и прието днес.

 

Причината е, че формата на декларацията беше утвърдена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 май, а срокът за подаването им беше до 15 май. Мотивът им е, че първоначално утвърденият срок е прекалено кратък с оглед на големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Предложението е на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и ДПС.

 

По време на дебарите Красимир Янков от БСП поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов заради поредната поправка в антикорупционното законодателство. Според Янков тази поредна промяна, скоростно внесена след приемането на закона, показва некомпетентност и затова трябва да се носи отговорност. Подобно калпаво законодателство отблъсква чуждестранните инвеститори, според Янков.

Очевидно този закон ви плаши, отговори му Данаил Кирилов.

 

Това е второто изменение на Антикорупционния закон, като първото беше на 23 февруари, точно месец след влизането му в сила, когато се даде гратисен срок на общинските съветници до 2019 година да декларират несъвместимост.

 

Декларация задължително се подава на хартиен и технически носител. Може да се подаде и по електронната поща само когато деклараторът притежава електронен подпис. Неподаването на декларацията в срок се наказва с глоба в размер от 1 000 до 3 000 лв. и задълженият да го направи подлежи на проверка, припомниха от антикорупционната комисия.

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/11/3177271_uduljiha_sroka_za_podavane_na_deklaracii_za_konflikt/