електронен портал за информация и консултация

 

Детските градини и яслите ще започнат поетапно работа между 22 май и 1 юни, като организацията за това ще се прави от кметовете и директорите на социалните и учебни заведения, съобщиха министрите на здравеопазването и образованието – Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. Те уточниха, че стъпката се предприема заради родителите, които нямат възможност да се грижат вкъщи за децата си, но призоваха

 

по възможност децата да не бъдат изпращани

 

в заведенията, тъй като опасността от зараза с коронавируса не е преминала. Апелираха също да се търсят по възможност други варианти за отглеждане на децата, в чиито домове живеят възрастни хора, а ако няма алтернатива, поне да не се ползва градски транспорт.

 

За посещение няма да се изискват

 

задължителните иначе микробиологични изследвания и бележка за добро общо състояние от личния лекар. На влизане ще се мери температурата на децата с живачен термометър, който дава по-малко отклонение от другите видове термометри, съобщи Кирил Ананиев.

 

Хронично болните деца ще бъдат приемани, уточни образователният министър. Родителите ще подписват декларации за информирано съгласие и за споделена отговорност, че са информирани за мерките в детските заведения и са съгласни с тях.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/19/4068457_koronavirusut_v_bulgariia_detskite_gradini_i_iaslite/?ref=home_NaiNovoto