електронен портал за информация и консултация

Не трябва да събираме родители във време, което им е неудобно, и да им говорим едно и също, след като има електронни дневници, казва директорът на 119 СУ

 

Господин Стаматов, като директор, Вие решихте да бъдат спрени родителските срещи, след като вече има въведни електронни дневнци, от които семействата на децата научават всичко. Но има и родители, които се оплакват, че на тези срещи ги събират, само и само да набират пари от тях. Как гледате на това?
– Според мен не трябва да има масови родителски срещи, в които се говори едно и също. Родителите и без това получават по-пълноценна информация за децата си чрез електронния дневник. Няма смисъл за ги викаме във време, което не е удобно за тях, и да им даваме информация, която е обща за всички деца. Най-големият проблем е, че на едно място се струпват огромно количество родители. А далеч по-добре е учителите да споделят това, което се случва с децата, в личен контакт с родителите. Те и без това виждат информацията за своите деца в електронните дневници.
Там са записани както оценките им, така и отсъствията, за които самите родители научават в реално време.
- Как се провеждат срещите в управляваното от Вас 119 СУ?
– Ние проведохме една учителска среща в началото на учебната година. И ще имаме ден на отворените врати в училището в края на първия срок, в който могат да дойдат всички родители от сутринта до вечерта. Да споделят какви притеснения имат за своите деца и да разговарят с техните учители. Това ще стане в края на първия учебен срок, когато ще организираме подобен открит ден. Ако има майки и бащи, които са видели високи резултати за своите деца в електранния дневник, няма смисъл да отделят от времето си, за да разговарят с учителя. Могат да го направят, ако искат да се консултират с него за бъдещето на детето си и неговия кариерен избор, но няма да са задължени да дойдат.
- Десетки родители се оплакват, че родителските срещи са само за събиране на пари?
– За съжаление в определени училища тези срещи се превръщат в порочен кръг. При нас се стремим родителските срещи да са само за кариерна и учебна ориентация на децата. Ако се налага да се заплащат средства за учебници и други помагала, това се прави от касиера на класа. Средствата със сигурност не се събират на родителски срещи – родителите, които имат онлайн сметки, могат да ги преведат по всяко време на денонощието. Винаги се съобщава за какво става дума.
- 119 СУ е едно от първите училища, които въведоха електронните дневници. Как ги възприеха родителите?
– Родителите се зарадваха много на факта, че могат да получават информация за децата си в реално време. А най-интересното е, че в тези дневници се регистрираха и бабите, и дядовците на децата, за да могат да следят техните резултати. Понякога това се случва, защото родителите са в чужбина и бабата е настойник на детето. В други случаи просто баба и дядо искат да знаят оценките и отсъствията на ученика. В подобни случаи разрешаваме такава регистрация. Но ако става дума за външни роднини, първо семейството трябва да разреши достъпа. Самото дете също може да влезе онлайн до оценките си.
- Вие сте учител по биология, как възприемате новите профилирани учебни програми за 11 и 12 клас? Достатъчно професионално ли са изготвени те?
– Според мен в програмите са застъпени най-новите знания, например по клетъчна биология, което обаче означава учителите да бъдат допълнително обучени съобразно най-новите научни тенденции. Огромен смисъл има и подготовката, свързана със здравето. Радвам се, че в новите учебници са записани уроци, свързани както с наднорменото тегло, което е значителен проблем за голяма част от децата, така и с анорексията и булимията, включително и със стреса. Учениците, които искат да кандидатстват с биология, трябва да познават най-новите открития в тази област.

 

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/diyan_stamatov_pred_standart_masovite_roditelski_sreshti_sa_izlishni-377606.html