електронен портал за информация и консултация

 

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос призова шест страни членки на ЕС – България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша да одобрят миграционния пакт на ООН в навечерието на подписването на документа, което е предвидено за 10 декември в Маракеш.

България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша не са одобрили миграционния пакт на ООН седмица преди подписването му. „Не разбирам причините за отказа, та нали документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого“, каза Аврамопулос в интервю за в. „Велт“.

Според еврокомисаря отсъствието на единство вътре в ЕС поставя под удар сериозността на намеренията на Брюксел.

„Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари“, отбеляза Аврамопулос. Той подчерта, че целта на пакта е да се подкрепи сигурността и да се регулира миграцията, а също така борбата с организирания трафик на хора.

Миграционният пакт на ООН няма юридически задължителен характер, но той предизвика противоречива реакция по света. Този документ трябва да бъде официално приет на срещата на ООН в Мароко през декември. Но редица страни, включително САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия и Словакия вече отказаха да се присъединят към него.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/ek-ne-razbira-syprotivata-na-shest-strani-ot-es-sreshtu-migracionnija-pakt-na-oon-151255