електронен портал за информация и консултация

 

Eксперти от Националния център за заразни и паразитни болести и от Министерството на здравеопазването са подготвили предложение за това какво трябва да се предприеме, ако сред учениците се появят заразени с COVID-19. Това каза днес пред “Нова телевизия” главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

 

Предлага се в случай, че над 10% от всички деца в едно училище са положителни за COVID-19, да се преминава в електронна форма на обучение, обясни Кунчев, който в понеделник се е запознал с конкретните идеи на експертите. Той обаче уточни: “Подготвеният документ е доста сложен и доста научен и трудно ще бъде намерен приложение в практиката. Животът е доста по-разнообразен от това, което си мислим и вкарването му в такива граници доста пречи”.

 

Кунчев обясни, че действията на здравните власти ще зависят основно от това как се разпространява вируса – централизирано или разпръснато. “Не е едно и също в един областен град да има 100 заразени, но 95 от тях да са в старческия дом и да има 100 заразени, но те да са разпръснати в целия град”, коментира той.

 

“Не мисля, че при каквато и да е заболеваемост ще стигнем и до затваряне и блокиране на градове, оказа се, че тази мярка е с много тежки икономически последици и не дава чак толкова принос от медицинска гледна точка”, каза още Ангел Кунчев.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/09/15/4114302_eksperti_predlagat_pri_nad_10_zarazeni_s_covid-19_da/?ref=home_NaiNovoto