електронен портал за информация и консултация

Българите одобряват сформирането на редовно правителство, но не и принципа за ротационен премиер, показва национална представително проучване на социологическа агенция “Екзакта”, направено в периода 12 – 20 юни. Според него 61% от анкетираните приветстват съставянето на редовен кабинет. Проучване на „Тренд“ от миналата седмица показа 32% одобрение и 43 на сто неодобрение.

 

Очаквано на най-сериозна подкрепа се радва правителството сред избирателите на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (94%) и ГЕРБ-СДС (87%). Според “Екзакта” по-често одобряват сформирането на редовен кабинет жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. Силно скептични са симпатизантите на БСП и на “Възраждане”.

 

Само 35% от анкетираните обаче одобряват ротационния принцип на управление. Тук подкрепата по политически сили е 69% сред избирателите на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” и 59 на сто от гласувалите за ГЕРБ-СДС.

 

Към момента настоящият премиер акад. Николай Денков и вицепремиерът и бъдещ министър-председател след ротацията Мария Габриел имат еднакво публично одобрение – по 27%. Мария Габриел е одобрявана от 76% от избирателите на ГЕРБ и от близо 40% от избирателите на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”. Настоящият премиер е одобряван от 85% от избирателите на новата коалиция и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС. Над средното одобрение към Николай Денков имат висшистите, столичаните и хората на възраст между 40 и 60 години.

 

Два месеца след парламентарните избори се забелязва спад в подкрепата и за двете първи политически сили, като това е по-отчетливо при “Продължаваме промяната” – “Демократична България”. Ако изборите бяха днес, те била получили 20.1% от гласовете, или с почти 4.5 процентни пункта по-малко от 2 април.

 

В същото време спадът при ГЕРБ-СДС е малко над 2 процентни пункта. Така преднината на партията на Борисов днес би била 4.3% при под 2% на 2 април. При подкрепа за другите политически сили почти няма промяна.

 

Изследването на “Екзакта рисърч груп” е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/-3%. Изследването е обезпечено със собствени средства като част от изследователската програма на “Екзакта рисърч груп”.

 

Георги Пауновски

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/06/26/4500313_ekakta_bulgarite_odobriavat_kabineta_no_ne_i_faktut/?ref=home_layer2