електронен портал за информация и консултация

Вече имаме достъп до електронните си здравни досиета. Това става чрез въвеждането на универсален код, заедно с ЕГН-то си. Кодът е личен, както и информацията, която се съдържа в досието. В момента то е по-скоро като справочник – в него са описани здравните услуги, които сме получавали по НЗОК.

Съществува възможност да бъдем уведомявани чрез имейл или SMS за получена услуга или за такава, от която можем да се възползваме – като профилактичен преглед.

Хасковското село Книжовник е едно от малкото в региона, където има здравна служба. Там живеят предимно възрастни хора, които не знаят какво е здравно електронно досие.

За да получат достъп до здравното досие, хората от селото ще трябва да отидат до офиса на здравната каса в областния град, което струва пари. Освен това ще им трябва и домашен компютър, в който впоследствие да вкарат кода си за достъп до досието.

„Като идея е добре – всеки да може да си следи движението, да има информация за прегледите. На практика – може би с течение на годините да стане, но сега едва ли”, смята д-р Ирина Мирчева, общопрактикуващ лекар.

Проверихме трудно ли се изважда универсален код за достъп в районна здравна каса. Единственото изискване е представяне на лична карта. Кодът се получава безплатно в запечатан плик. Процедурата отнема около 5 минути.

Людмил Георгиев идва още в първия възможен ден, защото е в отпуск. „Просто е улеснение, само че трябваше да го направят един код за всичко – и за НОИ, и за НАП, а сега са 5-6 кода за всичко по отделно”, коментира той.

В досието ни фигурират всички медицински услуги, платени от касата, които сме получили през последните 5 години, както и денталната помощ за една година назад. Ако открием, че сме боледували, без да знаем, може да подадем жалба в районната здравна каса.

„По този начин ние се надяваме информацията да бъде по-прозрачна – както дейността на касата, така и изразходването на средствата за здравноосигурителни плащания”, обяснява Таня Загорова, гл. експерт “Информационни системи” в НЗОК. Само ние като пациенти знаем какво пише в електронното ни здравно досие. Можем да направим информацията достъпна за лекар по наш избор за определено време.

Публикува се по:

http://btvnews.bg/bulgaria/elektronnite-zdravni-dosieta-veche-dostapni-chrez-universalen-kod.html