електронен портал за информация и консултация

 

Важен е начинът, по който тези средства ще се планират

Една от характерните новости в новата финансова рамка за периода 2014-2020 г. е, че пари ще бъдат отпускани срещу реформи и се отделя внимание на постигане на целите на Европа 2020.

Това заяви представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев по време на дискусията “Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса”, предаде БГНЕС.

Важен е начинът, по който тези средства ще се планират и се обръща особено значение на малкия и среден бизнес като фактор за растежа, за да бъдат преодолени последиците от икономическата криза. На 24 и 25 октомври тази година ще бъде открита Седмицата на малките и средни предприятия, припомни Златев.

Публичните инвестиции са важни, но философията на новия програмен период е насочена към бизнеса и създаването на нови работни места,заяви в словото си вицепремиерът Зинаида Златанова.

В последните месеци дебатът за това ще става все по-интензивен, защото политиката на сближаване на ЕС е вече по-различна – към стимулирането на реформи в политиката на държавите–членки.

Няма държава, която да е пощадена от бюджетни ограничения. При подготовката на следващия програмен период България прилага принципите на кохезионната политика и днес разполагаме с нашите научени уроци, припомни Златанова.

Този опит ще ни помогне да осигурим ранния старт на този период. Подобренията при нас са в няколко направления - в анализа и стратегическата част, в ключови отрасли: транспорт, съдебна система, интегрирания подход в други области като включването на ромската общност в тези процеси и др.

ЕК ще иска да види и качество на реформите, а не просто някакви идеи, подчерта Златанова. За мен е важно,че стартираме тази дискусия за двете оперативни програми, които имат значение за частния бизнес, заключи тя.

За съжаление, ситуацията в икономиката не е от най-добрите, затова всички заедно трябва да идентифицираме проблемите и да намерим решенията като подобрим бизнес климата, посочи министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Сега вече имаме като правителство конкретни стъпки, около 100 режима, но това не е всичко – идеите трябва да дойдат и от бизнеса, подчерта министърът. Това се отнася и за ОП за иновации, вярно че тази програма е първата, но тук е моментът да не се уповаваме на база грешки, а да направим програма, която да ни доведе до реалните резултати и да не изпускаме националния интерес, смята Стойнев.

Трябва заедно да работим за просперитета на българската икономика, призова той. А българският бизнес има нужда преди всичко от технологична модернизация, но трябва да видим как нашите нужди се вписват в европейските приоритети и ние вече направихме такава концепция.

Тази оперативна програма за иновации е точно в подкрепа на нашия бизнес, подчерта Стойнев. Договорихме наистина повече средства в сферите, където имаме най-голяма нужда, добави той. Мярката “технологична модернизация” ще тръгне, от петък са ни дали от ЕК “зелена светлина”, средства за нея са намерени, обяви Стойнев.

Източник:БГНЕС
Снимки:sxc.hu

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=98891