електронен портал за информация и консултация

 

 

вропейският съюз предупреди Великобритания, че изтича времето й да постигне сделка за Брекзит тази есен, предаде “Ройтерс”.

 

Дипломати и официални лица в Брюксел отбелязват слаб напредък в преговорите за Брекзит от последната среща на лидерите на ЕС досега, което повдига съмнения дали блокът и Лондон ще успеят да направят значителна стъпка на следващата среща на върха на 28 и 29 юни.

 

“Обезпокоени сме, че няма ясна позиция от страна на британците. Часовникът тиктака”, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот по време на среща с колегите си от ЕС в Брюксел. “Сега се нуждаем от значителен напредък, но това не се случва. Това, което ни притеснява особено, е въпросът за Северна Ирландия, по който очакваме значително съгласуване от британска страна”, допълни той.

Говорител на британския премиер Тереза Мей отбеляза, че Лондон работи по два варианта за митническо сътрудничество след Брекзит. При митническото партньорство Великобритания може да събира мита за стоките, влизащи в страната, от името на ЕС. При втората идея, за рационализирано митническо споразумение, търговци от предварително одобрен списък ще могат да пресичат свободно границите с помощта на автоматизирана технология.

 

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (194)

ЕС обаче заяви, че Лондон трябва да излезе с решение по сложния въпрос за ирландската граница. И двете страни се опасяват, че връщането на физическата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия може да съживи насилието там. Друг висящ въпрос са гаранциите за правата на чужденците.

 

“От европейска страна можем да кажем, че сме изяснили позицията си и се надяваме, че британската страна ще започне преговори също по директен начин”, каза австрийският министър по европейските въпроси Гернот Блюмел, отразявайки недоволството сред ЕС, че Великобритания не е изяснила позицията си в детайли по някои части от преговорите.

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/14/3178729_es_predupredi_velikobritaniia_za_brekzit_chasovnikut/