електронен портал за информация и консултация

 

Проектът може да получи зелена светлина това лято, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира в интервю за телевизия Bloomberg въвеждането на дигитална валута, която може да бъде пусната до „средата на това десетилетие“, ако проектът получи зелена светлина това лято.

„Трябва да сме сигурни, че го правим правилно – дължим го на европейците“, каза Лагард. „Нека бъдем реалисти по този въпрос – целият процес според мен ще отнеме още четири години, може би малко повече“, прогнозира Лагард.

Предстои ЕЦБ да публикува анализ с 8 хил. отговора на въпроси, които получи като част от обществените консултации относно потенциалното пускане на дигитална валута на централна банка. Той ще бъде изпратен до Европейския парламент и след това Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение в средата на тази година дали да продължи напред с практически експериментални стъпки.

Второто решение дали да се пусне цифрова валута ще бъде взето от шест месеца до една година след това, каза тя.

„Това е техническо начинание, както и фундаментална промяна“, каза Лагард. „Трябва да сме сигурни, че няма да нарушаваме никоя система, а ще я подобряваме“, каза тя.

В интервюто си председателят на ЕЦБ заяви също, че банката ще използва всички свои инструменти, ако инвеститорите се опитат да увеличат доходността на облигациите.

“Те могат да ни тестват колкото искат”, каза тя. “Имаме инструменти, които да използваме и ще ги използваме при нужда“, увери Лагард.

ЕЦБ засили темповете на паричната си подкрепа този месец, за да ограничи нарастващата доходност на облигациите, която заплашва да подкопае икономическото възстановяване на еврозоната от пандемията.

Доходността се е повишила, подхранвана от икономическия ръст на САЩ и пакета от 1,9 трлн. долара за фискални стимули, отпуснати от администрацията на президента Байдън.

За разлика от САЩ, еврозоната се забавя с ваксинациите и удължава бизнес и социалните ограничения, борейки се с третата вълна на коронавируса. Съвместният фискален пакет от 750 млрд. евро на блока няма да започне да се използва преди юни.

Лагард разчита ратификацията на фонда за възстановяване на Европейския съюз в Германия да се случи в кратки срокове, за да може регионът да получи спешна фискална подкрепа.

Изявлението й идва, след като германският съд временно спря процеса на ратификация, въпреки че законопроектът беше одобрен в парламента на страната.

„Силно се надяваме, че парите по фонда ще започнат да се изплащат през втората половина на 2021 г.“, каза тя в интервюто, допълвайки, че въпросът кога точно ще започне това зависи от държавите членки, които трябва да ратифицират инструмента.

Лагард изрази надеждата си, че съдебният спорт в Германия ще бъде решен бързо. „Не искам да съдя предварително, но се надявам, че има начин да се постигне договореното “, каза тя.

Всеки ход за блокиране на участието на Германия във фонда представлява риск за плана за стимулиране на региона, който включва спешни безвъзмездни средства и заеми, насочени главно към най-засегнатите държави. Лагард подчерта, че комбинацията от подкрепящи фискални и парични инструменти е от съществено значение за стимулиране на възстановяването.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

https://www.investor.bg/novini/130/a/evropa-moje-da-ima-digitalno-evro-do-chetiri-godini-325024/