електронен портал за информация и консултация

 

Европейските избори ще са тест за предсрочни според Боряна Димитрова

 

Ако не стане нещо изключително, няма да има предсрочни избори, а тест за това накъде вървят политическите настроения ще бъдат европейските избори. Това прогнозира социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” пред bТВ.

 

“Евровотът ще бъде тест и ще бъде превърнат в обществен вот на недоверие или на доверие към управляващата коалиция, така както стана през 2014 г.. Ако управляващата коалиция спечели тези избори, това означава, че ще се върви наесен към местни избори, и смятам, че ще изкарат своя мандат”, каза Димитрова. През 2014 г., след европейските избори ДПС излезе от коалицията с БСП и така падна кабинетът на Пламен Орешарски.

 

Според Димитрова резултатът от европейските избори ще е тест и за това на къде върви Европа.

 

Данните от последното изследване на АЛФА РИСЪРЧ показват, че управляващата коалиция е с леко разклатени позиции. “Усещането не е за принципно разбирателство, а за разбирателство от седмица до седмица. Наблюдаваме това през целия летен период”, каза Димитрова.

 

Това, което се случва в управляващите, не прелива кредит на доверие към опозиционните партии, но създава една чувствителност и раздразнение в обществото и не знаем в следващите месеци тази симбиоза накъде ще тръгне, коментира още Боряна Димитрова.

 

Дали патриоти ще влязат в следващ парламент ще зависи от тенденцията и дали те ще останат в коалицията.

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/09/3324301_evropeiskite_izbori_shte_sa_test_za_predsrochni_izbori/