електронен портал за информация и консултация

Законопроект цели да гарантира социалните права на работниците и служителите при специфични случаи на несъстоятелност

С промяна в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, която депутатите гледат днес на първо четене, се повишава степента на социална закрила при неплатежоспособност на техния работодател.

Вносители на промените са Сергей Станишев и група народни представители.

В доклада на водещата комисия по труда и социалната политика, прочетен от парламентарната трибуна от нейния председател Корнелия Нинова от КБ се посочва, че с промените се подобрява целенасочеността на средствата от фонда, особено в периоди на икономическа криза и се намаляват възможностите да се прехвърлят тези лица от системата на социалното осигуряване в тази на социалното подпомагане.

Законопроектът цели да гарантират социалните права на работниците и служителите при специфични случаи на несъстоятелност, при които е налице значително забавяне на процедурата по обявяване в неплатежоспособност и забавяне изплащането на дължимите обезщетения при неплатежоспособност на работодателя, подчерта Нинова.

Предлагат се следните комплексни мерки за постигане на набелязаните цели: увеличаване на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността – от 6 месеца на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон, увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Финансовите измерения на предложените мерки са твърде скромни и са във възможностите на бюджета на Фонда за тази и за следващите години.

Със заключителните разпоредби се предлагат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване като се увеличава максималния размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1 200 лв. Предлага се законът да влезе в сила от 1 октомври 2013 г.

Източник:БГНЕС

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=95071