електронен портал за информация и консултация

Традиционно на пазара липсват инженери, мениджъри и квалифицирани работници

 Липсата на връзка между образователната система и бизнеса е причината работодателите да не намират необходимите им кадри, констатира поредно изследване.

Засилва се гладът за подходящ персонал, показват данните от традиционното годишно проучване на компанията за човешки ресурси Менпауър.

Страната ни участва за трета година в него и с всяка година нуждите на бизнеса се засилват.

През 2013 г. повече от половината мениджъри у нас – 54%, не успяват да попаднат на нужните им работници и служители.

За сравнение в световен мащаб от този недостиг страдат 35% от работодателите, което е най-големият показател от времето преди кризата досега.

Когато България се включва в изследването, от липса на подходящи специалисти се оплакваха 42% от фирмите, но само за година делът им набъбна на 51 на сто.

Традиционно на пазара липсват инженери, мениджъри и квалифицирани работници. И в трите години на изследването инженерите са №1 в класацията.

Засиленото им търсене може да се обясни с ориентирането на компаниите към високотехнологични методи на работа.

В помощ на бизнеса е подготвен проектозакон за професионалното образование, който още е на фаза обсъждане и който връща познатите от соца практики в реална работна среда.

В парламента се приема закон за данъчни облекчения за бизнеса при плащане на стипендии. А образователният министър Анелия Клисарова извади преди дни на дневен ред старата идея за “защитени професии”.

Те ще могат да се изучават в професионалните гимназии дори при по-малко кандидати от изискуемия минимум и срещу осигурени стипендии.

Клисарова даде за пример асансьорните техници и служителите в жп транспорта, които били на изчезване.

Източник:в. “СЕГА”

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=95101