електронен портал за информация и консултация

Неизползваните автомобили също трябва да имат “Гражданска отговорност”, реши съд

 

втомобили, които не са формално спрени от движение и могат да бъдат шофирани, трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност“. Правилото важи, дори ако собственикът на колата, който няма намерение да я шофира, я е паркирал в частен имот.

 

Това реши Европейският съд в Люксембург по дело, заведено от Гаранционния фонд на Португалия срещу собственичка на катастрофирал автомобил.

 

Казусът е на жена на име Алина Антониа Жулиана, която заради здравословни проблеми не шофирала колата и я държала в двора на къщата си, без да мине процедурата за спиране на превозното средство от движение. През 2006 г. синът ѝ взел колата без нейно знание и разрешение и катастрофирал, убивайки себе си и двама други души. Гаранционният фонд на държавата изплаща компенсация в размер на 437 хил. евро на засегнатите лица, които после иска Жулиана да възстанови заради липсата на застраховка “Гражданска отговорност”. Жената настоява, че не носи отговорност, и случаят стига до Люксембург.

 

Според магистратите обаче, щом колата е регистрирана и може да бъде шофирана, тя трябва да има застраховка независимо от намеренията на собственика ѝ да не я използва.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/07/3307340_neizpolzvanite_avtomobili_sushto_triabva_da_imat/