електронен портал за информация и консултация

 

За да има ефективна борба с корупцията, бизнесът трябва да подава конкретни сигнали, а такива не постъпват в Министерството на икономиката. Това заяви пред депутатите в Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов, който беше изслушан за състоянието на бизнесклимата и отговори на депутатски въпроси.

 

Караниколов припомни за сигнал от трима бизнесмени за “странно поведение на един от чиновниците в звеното, занимаващо се с еврофондовете. Само един от тримата се съгласил да подаде сигнала официално, след което чиновникът бил арестуван.

 

“Винаги искам конкретни факти, за да предприемем действия. Нямам конкретни факти за някой, който действа в сивата икономика. Бизнесът трябва да ни подава такава информация, за да иска действия от нас. Отправям апел от тази трибуна – който има сигнали за контрабанда, сива икономика, да ги дава, а не само да ги твърди, това не ни помага”, каза Караниколов.

Министърът заяви пред депутатите, че интересът към България като инвестиционна дестинация се повишава, подобрява се бизнесклиматът, растежът се ускорява, безработицата е на исторически най-ниските си нива и се предприемат мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса.

 

Караниколов каза, че сегашното управление е констатирало, че каненето на инвеститори в индустриалните зони преди там да има инфраструктура, ток и вода, не е добър вариант и затова засилва инвестициите в инфраструктурна свързаност на зоните. Закритите преди време регионални поделения на Агенцията за малки и средни предприятия ще бъдат възстановени, за да не се губи връзката между предприемачите и администрацията.

 

Нараства броят проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инв естициите, каза министърът. Той изнесе данни за това, че от началото на годината са издадени 10 сертификата за 600 млн. лв и 1000 нови работни места, 6 от които са във високотехнологични производства и услуги. Други 20 проекта за 400 млн. лв. и 2000 работни места са в процес на сертифициране. През първата година управление са издадени 32 сертификата за 890 млн. лв. и близо 3000 работни места.

 

Караниколов допълни, че са договорени 1.853 млрд. лв. или 74.6% от общия бюджет на европейската оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, над 3000 компании ще се възползват от помощ по програмата и няма риск от загуба на финансиране, увери той. До края на годината ще бъдат обявени процедури за 400 млн. лв.
Изплатените досега средства са 635 млн. лв. или 25%, но само през последната година са платени половината от тях, тоест усвояването се ускорява, каза министърът.

 

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че данните на министъра са коректни, но България губи “състезанието” с останалите бивши социалистически държави, които сега са членки на ЕС. Икономическият растеж на България е крайно недостатъчен, и ако не вземем извънредни мерки, ще станем още по-последни, защото другите народи се движат по-бързо, каза Гечев. Той нарече чуждите инвестиции двигател на икономиката – показател, по който България изостава дори и от Сърбия и Албания, привлекли над три до четири пъти повече инвестиции като дял от БВП.

 

Караниколов се съгласи, че има и добри, и лоши неща в икономиката, а държавите, посочени като пример от Гечев, имат по-голям вътрешен пазар, но България черпела от положителния им опит.

Елена Геловска

ttps://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/10/3176531_ikonomicheskiiat_ministur_obiavi_che_ne_poluchava/?ref=home_main_news