електронен портал за информация и консултация

 

Жилищният пазар през миналата година преживя ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година имаше силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно – при все още исторически най-ниски лихвени проценти. Такива са впечатленията на Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. се наблюдава ръст на сделките с имоти  спрямо третото тримесечие. Общият брой на изповяданите сделки с имоти за цялата страна е 67 362 спрямо 62 459 през Q3. Наблюдава се спад спрямо същия период на 2021 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 75 207, сочат данните, обявени от Arco Real Estate.

В София са вписани 9668 сделки, за разлика от предходното тримесечие, когато са изповядани 7402 сделки. В Пловдив техният брой е 4793 спрямо 4200, във Варна техният 4420 спрямо 3921. Съвсем лек спад е регистриран само в Бургас, където са вписани 2139 сделки спрямо 2164 през третото тримесечие на 2022 г.

В цитирания период търсенето все още надвишава предлагането. „Въпреки че купувачите започват да стават все по-внимателни и неспокойни, търсенето на по-добър имот, в който да разпознаят своето собствено жилище продължава. Инфлацията също допринася за това, търсенето да надвишава предлагането, тъй като една от най-сигурните инвестиции за влагането на средствата ни е покупката на недвижим имот”, отбелязва Иван Козаров, управляващ директор на Arco Real Estate.

В края на миналата година най-търсени са двустайните жилища, следвани от тристайните – това твърдят Козаров и Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

Сделките за двустайни апартаменти са 40% от общия брой през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. „Това, че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, пояснява Тенекеджиева.

Средните цени на квадратен метър за двустайните жилища в Столицата са 1300-1900 евро, като тези стойности могат да варират в зависимост от това, къде се намира имотът, завършен ли е или не, има ли паркомясто към него и т.н. Средните цени на квадратен метър за тристайните апартаменти са 1500-2200 евро, като и тук границите могат доста да варират в зависимост от местоположението и характеристиките на дадения имот.

Много хора се опитват да спасят парите си от инфлацията. Затова говори и ръстът на сделките с инвестиционна цел, отчетен от АДРЕС. Към края на годината тези покупки доближават 30%. „Този съществен дял на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, коментира Тенекеджиева.

С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните на АДРЕС. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в Морската столица скокът е с над 30%. „Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът там е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда”, коментира Тенекеджиева сегашната ситуация на пазара на жилища.

Наблюденията на Colliers сочат, че през втората половина на 2022 г. има 8%-ен ръст в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. Въпреки нарастването на общия обем като цяло, продължава тенденцията на дефицит на жилища в този сегмент, които да отговарят на повишените критерии на купувачите.

Прогноза за 2023 г.

През тази година тенденциите на имотния пазар ще са подчинени на все още незадоволеното търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло, според Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

От компанията очакват темпът на нарастване на цените да се забави, а предлагането постепенно да започне да се увеличава – както на първичен, така и на вторичен пазар.

„Ако през 2019 г. на всеки продавач се падаха средно по трима купувачи, то днес пазарът е далеч по-балансиран. Може да се каже, че няма превес на участниците. Днес на всеки продавач се пада по един купувач”, допълва Гергана Тенекеджиева от АДРЕС Недвижими имоти.

Инфлацията, неяснотата накъде ще поемат цените на жилищата и лихвите по кредитите кара купувачите да изчакват. Те се колебаят дали, кога и какъв имот да купят. Затова правилното ценообразуване и гъвкавостта е единственият начин продавачите да стигнат до добра сделка, препоръчва специалистът.

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата – много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат”, коментира Тенекеджиева.

Пазарът на жилища от средно–висок и висок клас ще продължи да се характеризира със стабилност, тъй като покупките не винаги са обвързани с ипотечен кредит, а търсенето на качествени жилища превишава предлагането. Цените ще се запазят стабилни около текущите си равнища, с оглед на това, че основното предлагане в този сегмент е на първичен пазар (от инвеститор), обобщават от Colliers.
https://profit.bg/balgariya/imotniyat-pazar-prez-2023-g-umeren-optimizam-i-umereni-tseni/