електронен портал за информация и консултация

 

 

На 26 март в България се проведоха извънредни парламентарни избори. Като резултат на изхода от урните те не доведоха до промяна на върха: ГЕРБ е първа политическа сила.

При 90% обработени протоколи, ГЕРБ запазва преднина пред БСП с 5,5 пункта. ГЕРБ води с 32,58% срещу 26,82%. Пореден политически успех на ГЕРБ през последното десетилетие. Избирателната активност е 53%.

На върха

Безспорно успехът на ГЕРБ е много значим, защото предсрочните избори се проведоха след прекратен мандат на управляващата формация.ПП ГЕРБ сама избра предсрочните избори като решение за препотвърждаване на мандата.

С резултатите на 26 март бе препотвърдено мястото на водещите формации в политиката. БСП извоюва към 2 пъти повече мандати в 44 НС.

Победата и властта

Не е тайна, че успехът на изборите следва да бъде интерпретиран и като мандат за правителство, което разчита на стабилно парламентарно мнозинство. В този смисъл някой анализатор би предположил, че изборите не са приключили през нощта на 26-и.

Формулата 4 или 5 партиен парламент днес позволява да се мисли за кабинет, подкрепен от две или дори три формации.

В периферията

Под бариерата за влизане в НС са „трите малки формации вдясно”, по израз на социолози. Движение „Да, България” получава 3,06%, „Реформаторският блок” 3,02%, а „Нова република” 2,59%.Резултатите не са окончателни, но тенденцията е ясна.

Тук математиката „унищожава” политиката. Три формации на политическата десница или либералната десница остават извън парламента.

Математика или политика

Най-логично е да се очаква в контекста препотвърждаване на управленски модел да се осъществи препотвърждаване на управленската формула от 43-ия парламент. Подобна логика сега не е възможна – не по идеологически причини, а заради резултатите от вота на избирателя.

В 43-ото НС се търсеше стабилност при управленска формула 2+2.Сега предстои сложно договаряне между партньорите за програма, политическа подкрепа и съвместна власт. Поне такива са индикациите от лидерите на коалицията ОП и ПП „Воля” след вота.

Обединените патриоти са трети на изборите с приблизително 9,2%. ДПС има 8,8% подкрепа, „Воля” – 4,2%. До второто преброяване на бюлетините „Воля” е „на ръба” за влизане в НС. На база 99.99% от изборните протоколи, спечелените от политиците мандати са: ГЕРБ – 95, БСП – 80, „Обединени патриоти“ – 27, ДПС – 26, „Воля“ – 12. 

Политика против математика

Политолози коментираха, че Избори 2017  не са довели до състезание на големи проекти, до изострена конкуренция на алтернативи. Към края на кампанията прехвърчаха в медии искри между опонентите само по отделни реплики.

За текущата политика това има своите плюсове и минуси: минус е да не се разисква политическият хоризонт.

Плюс в ситуацията е да се търси подкрепа на определени политики. Кабинетът хипотетично (един ден) може да разчита и на плаващо мнозинство в парламента.

Математика и идеология

Животът на парламента се определя не само от математическата формула, която прави една коалиция от мислима – в осъществима. Създаването на коалиция в парламента изисква изработване на обща платформа между политическите субекти.

Плаващото мнозинство, което би стояло зад дадено решение, е изход, а не избор.

Прокарването на реформи в 44-ия парламент сигурно ще бъде и по-сложно, щом партньорът не е от същата политическа фамилия в Европа.

Патриоти срещу мигранти

Сложно е да бъде недооценена ролята на Обединените патриоти в съвременната политика. Националистите предлагат реални решения в контекста на мигрантския и бежанския поток към Европа.

Националистите в модерната политика реагират най-бързо и най-динамично на промени в международната политика.

Патриотите или националистите тук желаят още да се изявяват и като партньори/коректив на управляващите по теми като сигурност, доходи, борба срещу битовата престъпност, вдигане на пенсиите.

И пак националистите най-екстремно реагират срещу форми или проблеми на мигрантския натиск. В България няма ксенофобия, позната в Европа. Малко са чужденците тук.

При особеностите на политическата ситуация в Македония или Румъния, България определено е остров на стабилността на Балканите.

Димитър Карарусинов

 

  •