електронен портал за информация и консултация

 

Централната избирателна комисия утвърди  броя и местата на секциите зад граница на база броя подадени заявления и на предсрочните парламентарни избори на 2 април българите в чужбина ще могат да гласуват в 738 секции в 62 държави, като броят им е със 17 по-малко спрямо изборите през октомври.

 

И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Турция – 162 (или с 4 по-малко в сравнение с октомври). Във Великобритания ще има възможност да се гласува в 118 секции. Броят им е с 8 по-малко спрямо 2 октомври, но от решението на изборната комисия се разбира, че част от секциите са обединени по предложение на местните доброволчески общности.

 

В Германия, където има голяма българска диаспора, ще може да се гласува в 74 секции. От изборите през ноември 2021 г. властите във Федерална република Германия налагат ограничение за разкриването на секции, като условието е такива да има на не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това засега обаче не е причинявало съществени промени в провеждането на изборите.

 

Останалите държави с относително голям брой секции са: Испания – 64 секции, САЩ – 56 секции, и Италия – 26 секции. В съседните на България страни Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 21, 7, 4 и 1. Броят на местата за гласуване в Гърция значително е намалял (с 53), тъй като от ЦИК са подкрепили предложението на Министерството на външните работи секции да не бъдат разкривани в малки населени места – туристически дестинации, тъй като в тях няма трайно уседнала българска общност и за които през април не се очаква активен туристически поток от страна на българските граждани.

 

От решението става известно също така, че изборната комисия се е съгласила с аргументите на външното министерство, че са налице съображения за нецелесъобразност за определяне на избирателни секции в някои от дипломатическите и консулски представителства на Република България, преди всичко поради политическа нестабилност в съответната страна, и затова няма да разкрие секции там.

Както и на изборите през октомври 2022 г., българските граждани няма да могат да гласуват в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Иран и Афганистан. Заради малък брой подадени заявления или защото въобще няма такива няма да се гласува във Ватикана, Индия, Пакистан, КНДР, Монголия, Мексико, Куба, Аржентина, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия, Намибия, Филипините. Заради военната обстановка секции няма да има за втори път в Украйна. Българите там са подали само 9 заявления. Затова пък в Русия са предвидени две секции – една в българското посолство в Москва и една в консулската служба в Санкт Петербург.

Две държави – Швейцария и Норвегия, все още на са дали съгласие да има секции за гласуване извън дипломатическите и консулските представителства на вота на 2 април, се разбира от решението. ЦИК ще обяви местата и секциите за гласуване в тях “под условие”, като ще се изчака до 20 март, за да се получи окончателен отговор.

 

Обстоятелствата и този път не позволиха секциите в чужбина да надминат рекорда от юли 2021 г., когато броят им достигна 784 заради отпадането на ограничението за места за гласуване извън ЕС. На парламентарните избори през октомври пък се гласуваше в 755 секции, а през ноември 2021 г. – в 751 секции в чужбина.

 

За разкриването на допълнителни секции извън дипломатическите и консулските представителства беше необходимо българите зад граница да съберат поне 40 заявления. Подадените заявления този път достигнаха малко над 47 хил., или 10% по-малко в сравнение с изборите на 2 октомври и почти 40% по-малко спрямо 4 април. По прогнозни данни на Министерството на външните работи на изборите през април в чужбина ще се гласува с между 240 и 410 устройства за машинно гласуване.

https://www.dnevnik.bg/izbori-2023/2023/03/10/4457943_izbornata_komisiia_opredeli_738_sekcii_za_glasuvane/