електронен портал за информация и консултация

 

Началникът на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски” в София проф. Доброслав Кюркчиев е на мнение, че прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19. “Всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система”, каза той пред БНР.

 По думите му опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане. Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

“Това сочи цялостноият ми опит. Това е опасно. Имунната сиситема не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания. Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С. Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря”, каза имунологът. Пациентите с автоимунни заболявания не са по-язвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/16/4127438_koronavirusut_v_bulgariia_poreden_den_na_rekorden_broi/?ref=home_mainStory