електронен портал за информация и консултация

 

 

Броят на слабите оценки на първия модул на националното външно оценяване по математика след седми клас намалява, а на изпита по български език и литература расте.

 

На лесната част от теста по математика т.г. има 12 869 двойки в сравнение с 13 533 през 2017 г. Слабите оценки на първата част на изпита по български език и литература, т.нар. тест, са 8166, докато през м.г. са 7761.

 

Отличните оценки на първия модул по математика са повече спрямо м.г., а по български език и литература са по-малко. По математика на лесната част от задачите тази година има 6285 шестици при 3857 м.г. За първи път задачата по геометрия има по-голям процент на успеваемост – 71% от учениците са се справили, показват резултатите.

На теста по български език и литература шестиците са почти двойно по-малко – 1559 при 3304 през м.г. Анализът на резултатите препоръчва работа за недопускане на правописни и пунктуационни грешки, по-точен и ясен изказ, по-добро съвместяване на глаголните времена и др.

 

От Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че най-много са добрите оценки, но не успяха да дадат информация за техния брой. Не е известно и какви са крайните оценки на изпитите, тъй като не всички се явяват на вторите модули по български език и литература и по математика. На лесната част на първи изпит са се явили 55 235 ученици, а на втория – 55 048.

 

Най-добри резултати на изпитите имат в София-град, Смолян, Бургас и Варна, а най-лоши – в Монтана, Ловеч и Сливен.

 

На четирите изпита за външно оценяване след четвърти клас резултатите са по-добри от миналата година, сочат данните на министерството. Четвъртокласниците се затрудняват най-много на диктовката при изписване на гласна в неударена сричка и при геометричните заради заради пространственото ориентиране.

 

Резултатите, които излязоха във вторник, можете да проверите тук.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/06/3190657_slabite_ocenki_na_izpita_po_matematika_sled_7_klas/?ref=home_main_news