електронен портал за информация и консултация

 

Домакинства дават 150 лв. повече за парно за целия сезон

Използването на природен газ отново излиза по-евтино от парното

Газът е по-евтин, а парното по-скъпо

Шокови сметки за отопление ще плащаме през следващите месеци, а сред причините за това е желанието на министъра на финансите Асен Василев да напълни държавния бюджет. Ако се отоплявате на газ или на дърва, тази зима ще дадете по-малко пари. Но сметките ще нараснат за хората с парно и отопляващите се с климатици.

Хората с парно ще плащат с малко над 10% по-скъпо за отоплението през зимата, въпреки рязкото поевтиняване на газа спрямо миналата година. Цената са самото отопление беше увеличена минимално. Но от Министерство на финансите и депутатите решиха, че за хората с парно не е необходимо да има намалена ставка на ДДС, както беше през миналия отоплителен сезон. За ресторантите остава по-ниският ДДС от 9 на сто, но за хората с парно беше върната стандартната ставка от 20%, което ще доведе до повишение на сметките.

Например, ако през миналата година за апартамент от около 80 кв. метра в София през най-студените месеци едно семейство е платило по 390 лв., сега ще трябва да плати 430 лв. По-малки ще бъдат сметките, само ако времето се задължи по-топло от миналата зима.

 

В резултат на поевтиняването на газа, сега може да бъдат намерени дърва за огрев и пелети на по-ниски цени от миналата година. Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления на “Труд news”. Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година също ще бъде по-евтино от парното.

През месец ноември миналата година “Булгаргаз” продаваше газ на цена от 123,87 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС. В момента цената на “Булгаргаз” е значително по-ниска – 88,61 лв. за мегаватчас, което води до поевтиняване и на горивото, което стига до домакинствата. Цената на газа дори е по-ниска от ноември 2021 г., когато беше 93,19 лв. за мегаватчас. Но през ноември 2021 г. цената на парното в София беше 98,48 лв. за мегаватчас, а сега цената е 137,93 лв. за мегаватчас. Това представлява поскъпване на парното с над 40 на сто в рамките на две години, при положение, че цената на газа сега е по-ниска. В резултат на всичко това отоплението с парно вече излиза твърде скъпо за много домакинства.

За апартамент от около 80 кв. м. в София през най-студените месеци на миналата година дойдоха сметки за около 390 лв. През тази зима при същите температури за отопление на апартамента домакинството ще даде около 40 лв. повече спрямо същия месец на миналата година. Ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лв., през тази зима домакинството ще трябва да плати около 1650 лв., или с близо 150 лв. повече. Като тези пари няма да отидат за газ, за заплати в топлофикацията или за ремонти, а директно ще влязат в държавния бюджет, защото тази зима повишението на сметките за парно идва изцяло от връщането на ставката на ДДС на 20 на сто. Идеята ДДС за парното да бъде намален на 9% беше по-ниската ставка да важи докато цената на газа е рекордно висока. Сега газът е доста по-евтин от миналата година, но цената на парното не беше намалена, а напротив – дори без ДДС е с минимално увеличение. Но от Министерство на финансите решиха, че подпомагането на домакинствата чрез по-ниска ставка за парното трябва да приключи и не предложиха удължаване на срока на използване на ставката от 9 на сто. При ресторантите обаче министърът на финансите Асен Василев предлага действието на по-ниската ставка на ДДС за бъде удължено, а наред с това предлага мерки за излизане на бранша на светло. При плащането на парно обаче, мерки за излизане на домакинствата на светло не се налагат, защото не могат да избягат от плащане на ДДС, и по-високата ставка на данъка беше върната.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез дизелово гориво излиза доста скъпо, въпреки че е по-евтино от миналата година, защото цените на горивата леко се успокоиха. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също са значителни. По-евтино излиза използването на дърва за огрев или екобрикети.

Ситуацията ще се промени при старта на свободния пазар

С климатик все още е най-изгодно

Инвестицията няма да може да бъде изплатена

 

Отоплението с климатик все още е изгодно, но с излизане на домакинствата на свободния пазар на ток това ще се промени.

Отоплението с климатик продължава да е най-евтино. Причината за това е, че съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1. Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на трансформация на енергията при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция за тях е висока, но се изплаща с времето. Отоплението с климатици от висок клас струва близо два пъти по-евтино отколкото с парно и за апартамент от 80 кв. м през най-студените месеци излиза около 200 лв. на месец.

Използването на климатици все още е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР. Цените на тока са регулирани, но през тази зима сметките на хората, отопляващи се с климатик, ще бъдат по-високи, защото от 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители беше повишена средно с 4,4%. Традиционно през последните години вдигат цената на парното и тока в средата на годината, когато хората не плащат сметки за отопление. Подобна ще бъде ситуацията и през 2024 г.

Първоначално беше планирано първата стъпка за либерализация на пазара на ток да бъде от 1 януари 2024 г., но депутатите решиха това да стане от 1 юли следващата година. А от края на 2025 г. домакинствата ще минат изцяло на свободния пазар на ток, което може да доведе до два-три пъти повишение на цената. През миналата година заради високите цени на дърва за огрев, пелети и газ много хора купиха климатици, за да им излезе отоплението по-евтино. Действително при използване на климатик от висок клас сега отоплението излиза по-евтино, отколкото с парно. Но само след две години ситуацията ще бъде коренно различна. Токът за бита ще бъде много по-скъп. За да бъде изплатена една инвестиция в климатик, той трябва да бъде използван няколко години. Но хората, които купуваха климатици миналата година, може да нямат тази възможност, защото след две години може да се наложи да се върнат на отопление на дърва, заради високите цени на тока.

https://trud.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0