електронен портал за информация и консултация

 

От понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия. Това става ясно от прессъобщение на външо министерство.

Мярката е част от по-строгите изисквания, които Великобритания въвежда от 15 февруари 2021 г. в допълнение към действащите в момента ограничения.

Страните от червения списък са публикувани на правителствения сайт, уточняват от МВнР: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk—banned-countries . 

От 15 февруари 2021 г.  британското правителство планира и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително. Препоръчва се пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

От въшно министерство напомнят, че към настоящия момент няма забрана за влизане във Великобритания спрямо пътуващите от България. Всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form (наличен на следната уеб страница – https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, както и да се подложат на 10-дневна карантина.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/vynshno-pristigashtite-v-uk-ot-strani-ot-chervenija-spisyk-shte-bydat-karantinirani-v-hotel-249286