електронен портал за информация и консултация

 

Заради Covid кризата 45 на сто от учениците в момента се обучават дистанционно. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев и се обяви категорично против идеята всички училища да преминат на обучение в електронна среда до края на учебната година, тъй като това би имало отрицателен ефект върху учениците.

В просветното министерство категорично не се обмисля вариант за цялостно преминаване на образователната система към електронно обучение до края на учебната година, съобщи министър Красимир Вълчев:

„Не може да оставим децата за четири, пет или осем месеца вкъщи – това ще има пагубно въздействие по отношение на тяхната ангажираност с учене, придобитите знания и умения, социализацията, физическото им състояние и физическата им активност, по отношение на психиката.

Убеден съм, че тези гласове, които чух на учители, до края на годината да се учи в електронна среда, не са мнозинство“.

Най-тежките седмици за образователната система предстоят и те ще са по време на традиционните сезонни грипни вируси, предупреди Вълчев:

„Тогава много по-голяма част от системата ще бъде затворена“.

Министърът каза още, че се обмисля редуване на учениците, които да са в присъствено или електронно обучение:

„Така че да не се налага едни и същи ученици до януари, февруари, март да са само на обучение в електронна среда. Учениците трябва да се върнат, трябва да почувстват реалното обучение и ако цената на това е носене на маски, ще го вземем това решение“, посочи Красимир Вълчев.

1300 училища от общо 2400 страната към днешна дата не са се сблъсквали с коронавируса, съобщи още министърът на образованието.

https://bnr.bg/post/101372173/krasimir-valchev-onlain-obuchenieto-da-se-reduva-s-prisastveno