електронен портал за информация и консултация

 

Лидери на Европейския съюз са обсъждали възможността следващата Европейска комисия да бъде оглавена от Кристалина Георгиева. Това твърди агенция “Блумбърг”, позовавайки се на двама души, запознати с хода на дискусията миналата седмица.

 

В текста, дело на четирима репортери, така и не се посочва как е изникнала идеята и защо изведнъж бившият еврокомисар се оказа конкурент на водещите кандидати на двете основни сили в Европейския парламент – Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Зад тях стоят Европейската народна партия и Партията на европйските социалисти и след европейските избори на 23-26 май и конституирането на новия Европейски парламент на 2 юли в Страсбург.

 

Съгласно член 17 от Договора за ЕС предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, т.е. от 28-те страни членки (ако Великобритания не е напуснала ЕС дотогава). Изборът на правителствените лидери се одобрява от квалифицирано мнозинство, след което претендентът за поста на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите. Ако кандидатът не получи съгласието на Европейския парламент, до един месец държавите членки трябва да се върнат с ново предложение.

 

Почти всички социолози са убедени, че след изборите от следващата седмица за пръв път в историята на Европарламента групите около ЕНП и ПЕС няма да контролират мнозинството от гласовете на евродепутати. Това означава не само, че трябва да привлекат поне още една група, но и че теоретично е възможно Вебер и Тимерманс да се окажат неизбираеми кандидати да застанат начело на Еврокомисията, а никой от останалите четирима претенденти да не е избираем. Така се отваря възможност за кандидат извън списъка и според източниците на “Блумбърг” Кристалина Георгиева има силни шансове да успее.

 

В полза на главния изпълнителен директор на Световната банка били следните фактори:

 

- тя е бивш зам.-председател на Комисията и знае как работи тази институция

 

- политически принадлежи към имената, зад които стои ЕНП

 

- отговаряше за бюджета на ЕС през 2014-2016 г. и за първото му намаляване

 

- дългогодишен служител е на Световната банка и зае през 2017 г. специално създаден за нея пост, който практически я направи вторият по влияние човек в структурите на международната организация

 

- може да стане първата жена, оглавила Европейската комисия

 

- като идваща от страна от Източна Европа, може да успокои новите страни членки от района, че отново (след Доналд Туск) имат свой представител на единия от трите най-високи поста в ЕС

 

- ще развърже ръцете на Германия и Франция да преговарят за поне един от другите два важни поста – председател на Европейския съвет и управител на Европейската централна банка.

 

На срещата си в румънския град Сибиу лидерите на ЕС са обсъждали потениални имена за ключовите постове и тогава е изникнало името на Георгиева. Списъкът ще започне да се съкращава още на 28 май – първият Европейски съвет след изборите за европарламент.

 

Между 1 февруари и 8 април 2019 г. Кристалина Георгиева бе и временно изпълняващ длъжността президент на Групата на Световната банка след изненадващото оттегляне на Джим Ким – човекът който я покани да се върне в базираната във Вашингтон институция. “Блумбърг” припомня, че след това начело застана Дейвид Малпас, който е критикувал политиката на банката.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/05/14/3905831_kristalina_georgieva_e_obsujdana_za_naslednik_na/