електронен портал за информация и консултация

 

Пандемията от новия коронавирус е тласнала напред цифровизацията на бизнеса и всъщност дава повече възможности, отколкото отнема. Това бяха част от мненията на лекторите на първия ден на конференцията DIGITALK, организирана от “Капитал” и фонда LAUNCHub Ventures. За пръв път тя е във формат хибридно събитие, което може да бъде гледано и на живо от Sofia Event Center, и виртуално в платформата MP-STUDIO.EVENTS.

 

Кризите са чудесно време за иновации

 

Това смята Гари Кроуфорд, директор за технологията и трансформациите на AKQA. Той посочи, че по време на ограниченията, наложени заради коронавируса, “родените в цифровата обстановка” бизнеси са опазили донякъде търговията и снабдяването с доставките си и подкрепата си за уязвими хора. Припомни и че компании като Uber и AirBNB всъщност са създадени по време на кризата, започнала 2008 г., аргументирайки се, че инвестициите в такъв момент може да се отплатят щедро.

 

Предприемачеството е като политиката: винаги можеш да влезеш в него.


 

Така например приложението за споделяне на храна Olio е разширило екипа си по време на пандемията. Създадено във Великобритания, то дава възможност на потребителите да дадат на другиго храна, която няма да консумират навреме. Една от създателките – Саша Селестиал, си мисли, че с налагането на ограниченията хората ще спрат да споделят, но се случва точно обратното. Много потребители освен това започнаха да се отнасят професионално към хобитата си и да предлагат домашно изработени предмети или храна за продан в социалните мрежи, посочва тя. Затова на компанията се е наложило да добавят и секция за продажби, а не само за даряване.

 

“Сега повече от всякога е важно да говорите с клиентите си”, смята и Татяна Миткова, която е основател на ClaimCompass – компания за търсене на обезщетения от авиолинии. Не приемайте за даденост, че това, което сте правили преди COVID-19, още е релевантно, посъветва още тя.

 

COVID-19 даде тласък на безконтактната икономика

 

Коронавирусът е дал сериозен тласък на безконтактната икономика и да увеличил цифровата търговия, отбелязва Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър. “Цифровата трансформация се случи в рамките дни, седмици и месеци”, макар че в банковия сектор се говори за нея от години, отбеляза тя.

 

Единственият начин да се върви напред е през цифровия бизнес, смята и съоснователят на Phos Валери Вълчев. Плащанията кеш са по-мудни, по-скъпи, съществува и опасността от зараза, посочи той.

 

Източна Европа е Дивият запад на Европа с всички плюсове и минуси; където можеш да започнеш и изградиш всичко.


Предприемаческият дух

 

България е много добро място за fintech бизнеса, смята още Вълчев. Много софтуерни компании дойдоха тук преди години, защото имаме талантливи хора. И те научиха много нови неща. Българите са предприемачески настроени (…) и това е най-голямото ни преимущество, посочи той.

 

Стартъпите преди 10 години и сега

 

САЩ ще запазят ролята си в екосистемата на стартъпите, защото са голям пазар с един език на фона на Европа, която се състои от различни пазари и езици, смята Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures. Екосистемата мина през еволюция, отбеляза още тя. Започнахме преди 10 години с няколко стартъпа, аутсорсващи решения, които българският талант намираше за други. Сега имаме компании от България, които продават международно и се справят особено добре на глобалния пазар

 

Преди десет години стартъпите тук бяха нещо екзотично, припомни Макс Гурвиц, партньор във Vitosha Ventures. Той посочи, че скоростта на развитие в Източна Европа е по-голяма, докато на Запад екосистемата е по-консервативна.

Александрина Гинкова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/16/4127381_krizite_sa_chudesno_vreme_za_inovacii_i_drugi_uroci_ot/?ref=home_NaiNovoto