електронен портал за информация и консултация

 

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и това да бъде записано в Закона за бюджета. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, цитиран от БТА.

“Всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20-30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо. Тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени”, каза той. По думите на Маджаров средствата остават неизползвани заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно, и това е начинът да се осигури спокойствие в съсловието и сред пациентите.

Предстои законът да бъде обсъждан на второ четене в пленарна зала. Според ръководството на БЛС вторичният профилактичен преглед за рисковите групи пациенти трябва да се отмени поради невъзможност да се изпълнява тази разпоредба.

Преговорите по Националния рамков договор между БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. От съсловната организация настояват договорът да влиза в сила от 1 януари. Представителите на ръководството на БЛС не коментираха какви предложения, свързани с промени в цените и обемите на медицинските дейности, обсъждат с НЗОК по време на преговорите.

По-рано през деня пациентски организации “Заедно с теб” подкрепиха позицията на БЛС. “Подкрепяме Българския лекарски съюз и категорично изразяваме несъгласие в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 да се прехвърлят суми от параграф в параграф. Заедно с БЛС настояваме гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейностите по предназначение. Безконтролното прехвърляне на средства в бюджета на НЗОК предполага некоректно лобиране, прокарване на неясни интереси и липса на прозрачност при изразходването на публични средства”, пише в позицията им.

“В случай че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, пациентски организации “Заедно с теб” ще подпрепим БЛС в предприемането на всички позволени от закона мерки, в. т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които елиминират вече договорени текстове”, заявяват от “Заедно с теб”.

ttps://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/20/3348930_lekarskiiat_sujuz_poiska_zdravnata_kasa_da_ne_moje_da/