електронен портал за информация и консултация

 

 БГНЕС
Доброволните пенсионни фондове трябва да се развиват. Към тази система трябва се прехвърлят много повече ресурси, отколкото в момента. Проблемът е в ниските отчисления в посока на тези фондове, които ще са недостатъчни, и кризата, която ще възникне е криза на очакванията, обяви финансистът Любомир Дацов пред БНР.

“Факт е, че в момента нещата са абсолютно тежки и ако се сбъднат тези прогнози, че в рамките на следващите 30 до 50 години България ще се стопи с още 2 милиона, това означава, че в действителност ще има един огромен проблем с осигуряването на пенсии. Смятам, че при тези тенденции проблемът с пенсиите ще възникне много по-скоро, той съществува и в момента. Вторият стълб, който е фондови, затова беше създаден, защото системата каквото и да прави, така, както е конструирана, не може да продължи да съществува. И нещо друго много важно от държавна гледна точка – вторият стълб позволява тежестта от вземане на решения и на осигуряване от социална гледна точка дори на пенсии, на някакъв статут, да бъде преместена от държавата към индивида, защото ако нямате достатъчно добра пенсия, при доброволно осигуряване, при фондовия принцип, единственият, който носи вина, това е човекът, който не се осигурява достатъчно”, заявява Дацов.

“Тази система има и политически измерения, защото рано или късно обострянето на кризата по пенсионната система ще се случи. Затова трябва да се мисли още от сега. Вместо, както в последните години има тенденция, да се опитват да удрят допълнителните пенсионни фондове за сметка на първия – универсалния стълб, тази система трябва да се развива”, коментира още той.

http://www.segabg.com/article.php?id=887378