електронен портал за информация и консултация

 

В 40% от секциите с машинно гласуване преференциите не са отчетени коректно

 

Въпреки двустепенната проверка на Районните избирателни комисии (РИК) и Централната избирателна комисия (ЦИК) в близо 40% от секциите с възможност за машинно гласуване преференциите на гласоподавателите не са отчетени коректно. Става въпрос за 1139 от общо 3000 секции, в които има или напълно непренасяне на преференциите от протоколите от машинния вот в окончателния протокол, или частично такова, или множество технически грешки. Това показва анализ на изборните резултати, изготвен от Института за развитие на публичната среда.

 

Според Ива Лазарова от института причини за грешките с преференциите са краткото време за обучение и подготовка на членовете на комисиите, липсата на отделна графа в протоколите за преференциите от машинното гласуване, заради което те трябвало да се сборуват на чернова с останалите, умората и др. Тя уточни, че грешките не са отстранени преди обявяването на окончателните резултати.

 

Грешките в протоколите са 4773, а в 1929 от тях са открити несъответствия, сочи още анализът.

 

Не са използвани 160 машини

 

В 160 секции на европейските избори няма избиратели, упражнили правото си на глас с машина. На 26 май възможност за гласуване с машина имаше в 3000 секции в цялата страна, а гласували по този начин са 159 339 от избирателите. В 309 от секции хората, гласували с машини, са повече от тези с хартиена бюлетина.

 

Според анализа на Института за развитие на публичната среда сред причините, поради които в 5.3% от секциите машините не са използвани нито веднъж, е неосигуряване на тайната на вота. Наблюдатели на института са заснели как в секции във Враца, Перник и Монтана машините са с екран към изборните комисии или зад кашони.

 

Според данни на “Алфа Рисърч” 26% от хората са се възползвали от възможността да гласуват с машини. Основно това са хора от София и големите градове, на възраст между 18 и 30 години и високообразовани. Мотивите да изберат машинно гласуване са, че е по-лесно и бързо и че няма възможност за фалшификации. Мотивите против него според прочуването – че хората се притесняват да не направят грешка и да няма манипулации.

 

Едва една трета отбелязват преференции

 

Общо 37 на сто от всички гласували са отбелязали преференция. Според анализа на Института за развитие на публичната среда най-много преференции са използвани в районите Враца и Монтана – по 40% от избирателите са отбелязали предпочитание, както и в 23 избирателен район в София – 37%, а най-малко в Търговище и Разград – съответно 10.1% и 12.8% от гласувалите използват преференция.

 

Най-често възможността за преференции използват избирателите на ВМРО, “Демократична България” и коалиция “Възход”, а най-рядко – на ДПС, Българско национално обединение и ДОСТ.

 

От Института за развитие на публичната среда препоръчват актуализация на избирателните списъци, тъй като според сегашните избирателите в страната са 6 288 656, а по данни на Националния статистически институт към края на 2018 г. населението в страната е 7 млн. души, от които 5 679 647 на възраст над 20 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/06/04/3915723_v_40_ot_sekciite_s_mashinno_glasuvane_preferenciite_ne/?ref=home_main_news