електронен портал за информация и консултация

 

Парите в социалната система се харчат неефективно. Няма законови правила, по които да се урежда асистентската услугата за хората с увреждания. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV.

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв. и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере, е, че с парите, които и без това се дава, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.

Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност, категоричен е омбудсамнът. 

Мая Манолова декларира, че няма политически амбиции и е готова веднага да се оттегли от поста си, стига законите в помощ на хората с увреждания да бъдат приети. 

Искам само да си върша работата честно и почтено, каза тя по повод обвиненията, че използва протеста на майките на деца с увреждания за политически цели и евтин пиар.

„Няма да ставам кмет или пък да оглавявам евентуална партия на Слави Трифонов, бартерът ми (оттегляне от поста на омбудсман срещу приемане на закона за личната помощ – бел. ред.) е напълно добронамерен“, добави омбудсманът.

Тя е категорична, че ще продължи да се бори за трите закона, които трябва да решат проблемите на една част от българските граждани.

По думите ѝ до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания. Манолова подчерта, че не трябва да има противопоставяне на групи между хората, защото това руши морала и човещината в обществото. Нейните очаквания са били всички да седнат около една маса и да се чуят конкретни аргументи, а не лични нападки. 

„Става въпрос за личната помощ, която според конвенцията на ООН трябва да бъде предоставена на всеки човек с увреждане. Трябва да имат и тази услуга – с какво нейното регламентиране е проблем?”, каза още Манолова. 

По статията работиха Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/maia-manolova-parite-v-socialnata-sistema-se-harchat-neefektivno-263582/