електронен портал за информация и консултация

 

Повечето от пристигналите незаконно в ЕС мигранти не отговарят на изискванията за международна закрила, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в понеделник. Тя посочи, че поне 90% от пристигащите незаконно използват услугите на каналджии.

 

Повечето от тях са трудови мигранти, от които ЕС има нужда, “но не искаме да идват по този начин”, каза Йохансон. Тя добави, че междувременно ЕС е предоставил право на хуманитарен достъп на около 35 хил. афганистанци.

 

Европейската комисия изготви план за действие от 20 точки, предназначен да се справи с нарастващата миграция в Централното Средиземноморие преди извънредната среща на вътрешните министри.

 

 

Над 90 хил. мигранти и бежанци са пристигнали в ЕС през маршрута, свързващ Северна Африка и Италия или Малта, което е увеличение с 50% спрямо 202 г. Министрите на вътрешните работи ще проведат извънредни разговори в петък.

 

Йохансон каза, че един от акцентите в плана на ЕС е засилване на сътрудничеството с трети страни, включително действия за предотвратяване на заминавания от Северна Африка.

 

Комисията казва, че по-голямата част от мигрантите тръгват от Либия и Тунис и идват предимно от Египет, Тунис и Бангладеш. ЕС цели е заделил 580 млн. евро между 2021 г. и 2023 г. в подкрепа на страните от Северна Африка и подпомагане на икономическия растеж и работните места в региона.

 

Нарасналия брой мигранти доведе до обостряне на отношенията между Париж и Рим, след като новото италианско правителство оказа да приеме кораб, прибрал мигранти в морето, и 234 души трябваше да бъдат свалени във Франция.

 

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси нарече предложението “солидно начало”, като приветства акцента върху повече сътрудничество със страните на произход и транзит и повече координация на морските спасителни дейности.

 

Йохансон каза, че трябва да има по-голяма координация на търсенето и спасяването на ЕС, включително между крайбрежните държави и държавите, под чийто флаг плават спасителните кораби, и подчерта, че предоставянето на помощ на хора, намиращи се в беда в морето, е законово задължение.

 

Еврокомисарят припомни, че европейските държави се договориха да разселят доброволно от граничните държави около 8 хил. мигранти, но досега те са само около 100.

 

Централният средиземноморски маршрут е вторият най-натоварен тази година след Балканския, където по данни на европейската гранична агенция за първите 10 месеца на годината са засечени над 128 хил. незаконни влизания, увеличение със 168% спрямо миналата година.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2022/11/21/4418381_migrantite_koito_idvat_v_evropa_nai-chesto_ne_podlejat/