електронен портал за информация и консултация

 

Захариева за Брекзит без сделка: Това е най-лошият сценарий

 

Трябва да бъдем готови за излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка. За това призова вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й това е най-лошият сценарий.

Европейската комисия и останалите държави-членки работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за вариант без сделка, обясни Захариева.

Междувременно стана ясно, че правителството прие План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство (ОК) Великобритания и Северна Ирландия от ЕС, както и План за действие на Република България за оттегляне на Обединеното Кралство от ЕС без Споразумение.

Захариева поясни, че българското правителство е одобрило решение на Министерския съвет в две части – прилагане на споразумението за напускане на Европейския съюз и напускане на Великобритания без сделка. Целта е да се минимализират негативните последици, които ще има във всяка една сфера.

След 29 март, ако Великобритания не поиска отлагане на срока и гласуване от техния парламент за излизане от ЕС, те ще бъдат трета държава и няма да бъдат член на ЕС, допълни Захариева.

По отношение на българските граждани и тези, които живеят на територията на Англия, те ще запазят правата си, които ползват, увери Захариева и добави, че ще могат да кандидатстват дори за така наречения статут за уседналост.

“Няма да се заплащат такси на Великобритания за подаването на тези документи”, увери външният министър.

Българското правителство е поело ангажимент и към гражданите на Великобритания, които живеят в България, да има наистина лесна и проста процедура за регистрация и да могат да продължат да живеят у нас.

Представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев посочи, че трябва да се чуят конкретните тревоги, притеснения и въпроси, които има всяка една държава-членка на ЕС, ако Великобритания напусна ЕС без договор.

При реципрочност от страна на Великобритания визовият режим ще се приложи. Великобританските граждани, които пътуват в ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово. Това обаче не се отнася до дългосрочния престой, поясни Захариева.

За нас е важно туристите от английската страна да пътуват без затруднения до нашите красоти”, изтъкна вицепремиерът.

От Министерския съвет съобщиха, че правителството е приело План за действие при Брекзит без Споразумение.

При урегулираното оттегляне на Обединеното Кралство ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.

Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит България се подготвя и за оттегляне без Споразумение.

И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.

Според информацията на МС сред приоритетните неотложните действия са:

- Закон за промени на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане;

- Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;

- Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;

- Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани;

- Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани във Великобритания, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;

- Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба;

- Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;

- Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;

- Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС;

- Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат само по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.

Симеон Янев

ttps://news.bg/politics/zaharieva-za-brekzit-bez-sdelka-tova-e-nay-loshiyat-stsenariy.html